Tahin, özellikle kahvaltı sofralarında pekmez ile beraber tüketilen harika bir besindir. Susam tohumlarından elde edilen bir macun olan tahin, sadece kahvaltıda değil pek çok yemekte de kullanılabiliyor. Asya ve Akdeniz mutfağında kendine önemli bir yer bulan bu besin, humusa kattığı lezzet ile biliniyor. Öte yandan tahinin sağlığa da inanılmaz katkıları bulunuyor. Peki tahinin ne gibi faydaları vardır? İşte tahinin mucizevi faydaları...
BESİN DEĞERİ ÇOK YÜKSEK
Tahin, vitaminler, mineraller ve sağlıklı yağlarla dolu bir besindir. 1 çorba kaşığı (yaklaşık 15 gram) tahinin besin değerleri şöyle:
Kalori: 90 kaloriYağ: 8 gramProtein: 3 gramLif: 1 gramKarbonhidrat: 3 gramPotasyum: 62.1 mgKalsiyum: 63 mg
YÜKSEK ANTİOKSİDAN KAYNAĞI
Tahin, yüksek antioksidanlar içeren besinler listesinde başlarda yer alıyor. İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücuttaki serbest radikal hasarını önlüyor.
ANTİ-ENFLAMATUAR VE ANTİ-BAKTERİYEL BİR BESİNDİR
Tahin, yüksek oranda antienflamatuar bileşikler içeriyor. Bu özelliği ile tahin, akciğer hastalığı, yaralanma ve iltihap ağrılarını hafifletiyor.
Aynı zamanda tahin, güçlü antioksidan içeriği ile anti-bakteriyel özelliğe de sahiptir. Bu besin, bazı Orta Doğu ve Orta Avrupa ülkelerinde yaraları tedavi etmek için kullanılıyor.