ÖĞÜN ATLATMAK METABOLİZMAYI ETKİLİYOR
Beslenmemizde gün içinde karbonhidrat, protein ve yağdan aldığımız enerjinin kilo yönetimi üzerindeki önemi bilinen bir gerçek. Buna ek olarak güncel çalışmalar da öğün sıklığı ve zamanının da kilo verme ve sağlık üzerinde majör etkili olduğunu açıkça gösteriyor. Vücudumuzdaki metabolik olaylar gece ve gündüz belli bir çalışma düzeni içerisinde rutinini devam ettiriyor. Öğün atlatmak metabolizmayı önemli derecede etkiliyor; sindirim sistemi, iştah, yeme davranışları üzerinde olumsuz etki bırakıyor. Öğünlerin düzenli tüketimi ise obezite ve diyabet, yüksek tansiyon, kalp damar hastalıkları gibi kronik hastalıklara karşı koruyucu rol oynuyor.
DAHA ZENGİN BİR KAHVALTI EN DOĞRUSU
Kahvaltı sağlıklı olmayı destekleyen, güne zinde başlamayı sağlayan, bilişsel performansı artıran, sindirim sistemini düzenleyen, metabolizmayı hızlandıran ve sağlığı iyileştiren günün en önemli öğünüdür. Bilimsel çalışmalar düzenli kahvaltı yapan bireylerin kalp damar hastalıkları ve diyabet riskinin daha düşük olduğunu gösteriyor. Düzenli kahvaltı yapan bireylerde iştah kontrolünün sağlandığı, gün boyu glikoz seviyelerinin vücut tarafından kontrol altında tutulabildiği, daha iyi bir tokluk durumunun olduğu da tespit edilen diğer bulgulardan.
Obesity dergisinde yayımlanan güncel çalışmada gün içindeki kalorinin kahvaltıda daha yoğun, öğlen normal kaloride, akşam ise çok hafif olacak şekilde bir dağılımın bel çevresinde azalma sağladığı ve açlık hormonu olan ghrelin düzeylerini düşürerek tokluğu desteklediği anlatılıyor. Ortalama 300-400 kalorili; yumurta, süt, peynir gibi kaliteli protein kaynaklarını, tam buğday ekmeği, yulaf gibi tahıllar, bol domates, salatalık, biber, taze yeşillikler, çeşitli meyveler, kuruyemişler, zeytin gibi sağlıklı besinleri içeren bir kahvaltı hem yağ yakımını artırıyor hem de maksimum sağlık yararı oluşturuyor.
GÜNÜN TAM ORTASINDA ÖĞLE ÖĞÜNÜNE ZAMAN AYIRIN
Öte yandan öğle yemeğini atlamak, öğleden sonraki saatlerde kan şekerinin düşmesine ve ciddi acıkma atakları yaşamaya neden olabilir. Öğle yemeğini yemeyen kişilerin akşam yemeğinde daha fazla yemek yediği de bilinen bir gerçek. Yine öğleyi atlayanların akşam yemeğinden sonra yatana kadar kalorisi yüksek atıştırmalıklara yönelmeye eğilimi olduğu açıkça ortada... Sık öğle yemeği atlayanların kilo almasının kaçınılmaz bir son olduğunu söylemeliyim. Ayrıca öğle yemeği atlandığında kan şekerinde meydana gelen düşme, kendinizi daha yorgun hissetmemize ve sinirlenmemize de neden olabilir. Bu doğrultuda günün tam ortasında güçlü bir öğle yemeği yemeyi araştırmalar öneriyor. Öğle yemeğini güçlü tüketmek akşama kadar geçen sürede daha uzun tok kalmayı da kolaylaştırıyor.
ERKEN VE HAFİF BİR AKŞAM YEMEĞİ KİLO ALMAYI ÖNLÜYOR
Sirkadiyen beslenme araştırmalarına göre akşam öğününde karbonhidratı az ve proteinden zengin bir öğün yemenin obeziteden korunmak açısından yararlı olduğu biliniyor. Gel gelelim akşam yemeği günün en hafif öğünü olmalıdır. Akşam yemeğini erken saatlerde yemek, sabaha kadar olan açlık süresini uzatır ve böylece açlık hormonu ghrelin düzeyini en aza inmesine yardımcı olur. Akşam yemeklerini geç tüketmek vücutta yağ depolanmasının ana nedeni olarak gösteriliyor. Çalışmalarda akşam yemeğinin ideal olarak saat 17:00'de en geç olarak saat 18.00'de yenmesi öneriliyor. Gece geç saatlerde yenen yiyeceklerin beden kütle indeksinin artmasına, kan kolesterol düzeylerinin yükselmesine ve kardiyovasküler hastalık riskinin artmasına neden olduğu ise bir diğer unutmamız gereken bilgilerden...