Anavatanı Güney Amerika ve Batı Hindistan olan guava meyvesinin bu yıl ki hasadına Mersin'in Silifke ilçesinde başlandı. . 5 yıl önce 5 fidan diken Ziraat Mühendisi Mustafa Levent, şimdi bin fidanla yılda 10 ton guava üreterek Türkiye'nin ilk guava üreticisi oldu.. TÜRKİYE'DE İLK KEZ GUAVA'YI O ÜRETTİ Anavatanı Güney Amerika ve Batı Hindistan olan guava meyvesini Silifke'de üretmeye başlayan Ziraat Mühendisi Mustafa Levent, kilogramını 5 liradan sattığı meyvenin kazancından son derece memnun olduğunu söyledi. Levent, guavanın kansere karşı koruyucu özelliği nedeniyle de ilgi gördüğünü belirtti. KANSERE KARŞI KORUYUCU Guava meyvesinin gıda ve kozmetik sanayinde yaygın olarak kullanıldığını vurgulayan Levent, likopen oranı yüksek olan meyvenin kanser türlerine karşı koruyucu olduğu gibi birçok hastalığa da iyi geldiğinin yapılan araştırmalarla kanıtlandığını belirtti. Guavanın taze olarak tüketildiğini, sağlık açısından çok yüksek oranda içinde likopen barındırdığını ayrıca reçel, tatlı ve turşu üretiminde de kullanıldığını ifade eden Levent, güzel aroması nedeniyle meyve sularında da sıkça kullanılabildiğini kaydetti.. 5 YIL ÖNCE 5 FİDANLA BAŞLADI, ŞİMDİ TONLARCA ÜRETİYOR Yurt dışındaki insanların çok beğenerek bahsettiği ve bildiği meyveyi ülkede tanıtmak için çok çaba harcadığını ifade eden Levent, 'Silifke'nin iklimi müsait geldi. Bu yıl kış yumuşak geçtiği için verim yönünden çok büyük artış gösterdi. Yıllar içerisinde uğraşarak bin ağaca kadar çıktım. Bu yıl 10 ton ürün bekliyorum. Yurt içinde tanıtıp satmaya başladım. Daha önce hallerde satamıyordum. Çünkü ithal bir meyve olarak gözüküyordu. Geçen yıl Gümrük Dış Ticaret Müdürlüğüne başvurarak bu ürünü Türkiye'de yetiştirildiğini ispatladım. . TÜRKİYE'DE SATIŞA BAŞLADI Türkiye hallerinde şu andan itibaren satışına başladık. Güzel doğal bir meyve lezzeti güzel. Vitamin ve minareller yönünden zengin içeriğe sahip bir meyvedir. Her meyve gibi bu da bazı hastalıklara iyi gelmektedir. İçinde likopen oranı yüksek. İçinde bulunan mineral ve vitaminlerin vücuttaki prebiyotikleri destekliyor. Bu sayede hastalıkları geçirmesi açısından önemli. Kanser hastaları da tercih ediyor. Zayıf düşmüş hastalar da tercih ediyor. Sağlıklarına kavuşmasında yardımcı olan bir ürün. Hoş keskin bir kokusu var. Tropik meyvelere tescil geliyor! Tanesi 8, kilosu 70 lira! Türkiye'nin muz üretim merkezlerinden Antalya Gazipaşa'da tropikal iklim özelliklerinin görüldüğü denize bakan yamaçlarda tropik meyve üretimi artıyor. Bazı meyveler tane olarak 8 liradan başlayan fiyatlarla satılırken bazı meyvelerin de kilogramı 40-70 liradan alıcı buluyor 'TESCİLDEN SONRA SIKINTI KALMIYOR' 'Bu türler içerisinde adaptasyonunu tamamlamış ve üretimi kolay olabilecek ilk etapta pitayada 2 çeşit ve passiflorada bir çeşit adayının tescil işlemlerine başladık. Bu sene ikinci yıl gözlemlerini aldık. Bir sorun olmazsa bu yılın sonbaharında 2 pitaya ve bir passiflora tescil ettireceğiz. Tescilden sonra bu çeşitlerin ülkemizde fidan üretimi ve ticarete konu olmasında herhangi bir sıkıntı kalmıyor. Fidan üretimi gerek BATEM gerekse özel sektör vasıtasıyla yapılabilecek. Fidan üretimine bir an önce geçip piyasaya sunmak istiyoruz.' Muz ve avokado dışında Türkiye'de tropik meyve üretiminin çok az olduğunu vurgulayan Mehmet Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü: '2011 yılından bu yana denemesini yaptığımız 11 çeşit ülkemizde çok çok az yetiştirilen veya hiç yetiştirilmeyen türlerdi. Biz 3 kurum ortaklaşa yaptığımız proje ile bu meyveleri ülkemize kazandırmış olduk. Artık tüketici yeni tatlar arıyor, üreticinin de yeni ürün üretme isteği var. Biz hem tüketiciye hem de üreticiye alternatif ürünler sunmak adına bu çeşitleri yaygınlaştırmak istiyoruz.' Mehmet Özdemir, yurt içinde yetiştirilen tropik meyvelerin kalite ve lezzet anlamında ithal meyvelere göre üstünlük sağladığına işaret ederek, 'Mesela mango ve pitayanın ithallerine göre çok lezzetli olduğunu tüketiciler söylüyor' dedi. BAKIMI ÇOK KOLAY YAPILIYOR Tropik meyveciliğin çok zor olmadığını, ağaçların bakımının oldukça kolay yapıldığını anlatan üretici Fazıl Kaya, 'Bakımları çok zor değil, sadece su ve hayvan gübresi veriyorum. Kesinlikle kimyasal bir ilaç kullanmıyoruz, tamamen organik üretim. Zaten gerek de kalmıyor. Güzel bir üretim, önümüzdeki yıllarda artırmayı düşünüyorum' dedi. Fazıl Kaya, en çok passiflora, mango ve litchiye talep olduğunu, longan ve guavanın satışının biraz daha zor yapıldığını sözlerine ekledi. AA