İnsan ömrüyle ilgili yapılan araştırmalarda uzun yaşamın sırrıyla ilgili önemli bilgiler elde edildi. Bilim insanları dünyanın 5 farklı bölgesinde yaptığı araştırma neticesinde uzun yaşamın sırrı için çok önemli bilgiler elde ettiler. İşte yaşamınızı uzatacak ve hayat kalitenizi arttıracak o besinler...
Bu bölgelere, insanların 10 kat daha fazla oranda 100 yaşına ulaştığı Mavi Bölgeler adı verildi. Bu alanlar oluşturulduktan sonra, uzun ömürlülüğü açıklayabilecek yaşam tarzı özelliklerini belirlemek için antropologlar, demograflar, epidemiyologlar ve araştırmacılardan oluşan bir ekip gönderdiler. Bu bölgelerde yaşayan insanlar için genetik, her ne kadar yaşam beklentisini yükseltse de araştırmalar; hareketlilik oranı, stres seviyeleri ve beslenmenin uzun ömür sırlarının en büyük anahtarı olduğunu belirtiyor.
En ağır öğünlerini sabah yerken en hafif öğünlerini akşam saatlerinde yedikleri tespit edilen bu bölge insanları, aynı zamanda akşam yemeklerinden sonra herhangi bir besin almayı kesiyorlar.
Örneğin; National Geographic dergisinin yayınlanan bir sayısına göre, Loma Linda'da her gün fındık yiyen Adventistlerin, çok sık fındık yemeyenlere göre daha uzun bir yaşam beklentisine, daha düşük kolesterol oranlarına, daha az iltihaplanmaya ve daha düşük kan basıncına sahip oldukları bulundu.
American Journal of Lifestyle Medicine'den bir rapor, beş Mavi Bölge topluluğunun hepsinin çoğunlukla bitki bazlı olduğunu ve sadece ara sıra et tükettiğini belirtiyor. Bu nedenle diyet yağlarının çoğunu fındık ve zeytinyağı gibi gıdalardan alırlar.
Hızlı bir atıştırmalık isterseniz ve karbonhidrat ihtiyacınız bulunuyorsa peynir ve domates ile hazırlayacağınız lezzetli bir tam buğday ekmeği ile yapılmış tost, en iyi atıştırmalık veya hafif bir öğün olarak tüketilebilir.
AVOKADO
Loma Linda'nın Adventist topluluğu düzenli olarak avokado tüketiyor. Bu topluluk, avokado tüketimi sayesinde ekstra potasyum alıyor, böylece kan basıncı seviyelerini minimumda tutabiliyorlar.
Gün boyunca yeterince lif tüketimi, herhangi bir sağlıklı beslenme stilinin vazgeçilmez noktalarından biridir.
Mavi Bölge olarak adlandırılan bölgelerde yaşayan insanların ortak noktalarından biri ise lif tüketiminin yüksek olmasıdır.
Bu sayede hem kalp sağlığınızı iyileştirebilir, hatta bazı kanser risklerini düşürmeye yardımcı olur.
Ayrıca sindirime yardımcı oldukları, kanser riskini azalttığı ve kolesterol düşürdüğü tespit edilmiştir.
SİYAH FASULYE
Atıştırmalık olarak tüketmeyi düşünmek ilginç gelse de öğünler arasında sevdiğiniz baharatlarla hafif bir salata olarak tüketilebilir. Böylece günlük porsiyonlarınızı ayaralayabilirsiniz.