Zencefil, Güneydoğu Asya'da yetişen çiçekli bir bitkiden gelir. Tatlı ve tuzlu yiyeceklere lezzet katar ve sağlık açısından çeşitli faydaları vardır. Zingiberaceae familyasına aittir ve zerdeçal, kakule ve havlıcanla yakından akrabadır.
Köksap (sapın yeraltı kısmı), baharat olarak yaygın olarak kullanılan kısımdır. Genellikle zencefil kökü veya basitçe zencefil denir.
Zencefili taze, kurutulmuş, toz haline getirilmiş veya yağ veya meyve suyu olarak kullanabilirsiniz. Pek çok tarifte, işlenmiş gıdalarda, ev temizlik malzemlerinde ve kozmetik ürünlerinde bulunur.
Araştırmaya göre gingerolün güçlü antienflamatuar ve antioksidan etkileri vardır. Örneğin vücutta çok fazla serbest radikal bulunmasından kaynaklanan oksidatif stresin azaltılmasına yardımcı olabilir.
KİLO VERMEYE YARDIMCI OLUR
İnsanlarda ve hayvanlarda yapılan çalışmalara göre zencefil kilo vermede rol oynayabilir.
2019 tarihli bir inceleme, zencefil takviyesinin aşırı kilolu veya obeziteli kişilerde vücut ağırlığını, bel-kalça oranını ve kalça oranını önemli ölçüde azalttığı sonucuna varmıştır.
Zencefilin kilo kaybını etkileme yeteneği, iltihabı azaltma potansiyeli gibi belirli mekanizmalardan kaynaklanıyor olabilir.
KAN ŞEKERİNİ DÜZENLER VE KALP HASTALIKLARINI ÖNLER
Bazı araştırmalar zencefilin anti-diyabetik özelliklere sahip olabileceğini öne sürüyor. 2015 yılında yapılan bir çalışmada tip 2 diyabetli 41 kişi günde 2 gram zencefil tozu aldı.
2022 yılında yapılan bir inceleme, zencefil takviyesi aldıktan sonra tip 2 diyabetli kişilerde açlık kan şekeri ve HbA1c'de önemli bir azalma buldu.
İnceleme, katılımcıların 8-13 hafta boyunca günde 1.200-3.000 miligram (mg) aldığı 10 denemenin sonuçlarına baktı.
12 hafta sonra:
2019'da yapılan bir inceleme ayrıca zencefilin tip 2 diyabetli kişilerde HbA1c'yi azaltabileceğine dair kanıtlar buldu, ancak yazarlar bunun açlık kan şekeri düzeylerini düşürebileceği sonucuna varmadı.
HAZIMSIZLIĞI ENGELLER
Zencefil, yiyeceklerin mideden geçişini hızlandırarak hazımsızlığın yönetilmesine yardımcı olabilir. Fonksiyonel dispepsi, kişinin açık bir sebep olmaksızın karın ağrısı, şişkinlik, aşırı tokluk hissi, geğirme ve mide bulantısı gibi semptomlarla birlikte hazımsızlık yaşaması durumudur. Sıklıkla irritabl bağırsak sendromu (IBS) ile ortaya çıkar.
Bir çalışmada bilim insanları, ana yemeği yemeden önce zencefil ve enginar karışımı tüketmenin, fonksiyonel dispepsisi olan kişilerde plasebo almaya kıyasla hazımsızlık belirtilerini önemli ölçüde iyileştirdiğini buldu.
KANSERE YAKALANMA RİSKİNİ AZALTIR
Zencefil, gingerol ve diğer çeşitli antioksidan ve antienflamatuar bileşikler nedeniyle antikanser özelliklere sahip olabilir.
Bu bileşiklerin kolorektal, pankreas ve karaciğer kanseri gibi gastrointestinal kanser riskini azaltmaya yardımcı olabileceğine dair bazı kanıtlar vardır.
Bir çalışmada kolorektal kanser riski yüksek olan 20 kişi 28 gün boyunca günde 2 gr zencefil aldı. Araştırmanın sonunda katılımcının bağırsaklarının astarında beklenenden daha az kanser benzeri değişiklik görüldü.