Fransa'da yapılan bir araştırmada, 100.000'den fazla kişinin hafta boyunca yediği yemeklerin saatlerini tuttukları yemek günlükleri incelendi.
Akşam yemeğini en erken yiyenlerin üçte biri akşam 20.00'den önce, en geç gece yiyen üçte biri ise akşam 21.00'den sonra yedi.
Gönüllüler ortalama yedi yıl boyunca takip edildi; bu süre zarfında kalp krizi ve felç de dahil olmak üzere yaklaşık 2.000 kardiyovasküler hastalık vakası görüldü.
Araştırmacılar, günün erken saatlerinde yemek yemenin sağlığımız için daha faydalı olduğunu gösteriyor. Hayvan çalışmalarından elde edilen bazı kanıtlar, yiyecekleri daha sonra sindirmenin kan şekerini ve kan basıncını yükselttiğini öne sürüyor.
Normalde daha düşük olan akşam saatlerinde yükselen kan basıncı, zamanla kan damarlarına zarar verebilir ve felç ve kalp krizlerine yol açan kan pıhtılaşması riskini artırabilir.
Araştırmanın Sorbonne Üniversitesi Paris Nord'dan kıdemli yazarı Dr. Bernard Srour şunları söyledi: "Birçok insan gibi, büyükannem de akşam yemeğini çok geç yememem konusunda beni uyarırdı ve bu çalışma, bu tavsiyenin bir anlamı olabileceğini gösteriyor."
Kardiyovasküler hastalıklar arasında serebrovasküler hastalıklar (beyne giden kan akışını etkileyen felçler ve mini felçler) de vardı.
Bu aynı zamanda kalp krizi, stabil anjina gibi koroner kalp problemlerini ve tıkalı ve daralmış arterler için anjiyoplasti prosedürlerine ihtiyaç duyan kişileri de içeriyordu.
Akşam 21.00'den sonra akşam yemeği yiyen kişilerde, akşam 20.00'den önceye kıyasla daha yüksek koroner kalp sorunu riski bulunmuyor.
Yemek zamanları ile kalp sorunları arasındaki bağlantı, büyük ölçüde, çalışma gönüllülerinin neredeyse yüzde 80'ini oluşturan kadınlar arasında görüldü.
Erkekler için anlamlı olan tek sonuç, geç kahvaltı yaptıkları her saatin koroner kalp hastalıkları riskinde yüzde 11 artışla bağlantılı olmasıydı; ancak bunun nedeni, araştırmada istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar üretemeyecek kadar az sayıda erkeğin bulunması nedeniyle kesinleştirilemedi.
Çalışma, önceki araştırmalarda görüldüğü gibi, gece boyunca daha uzun süre aç kalmanın sağlık açısından iyi olabileceğine dair daha fazla kanıt buldu. Gece boyunca yemek yemeden geçirilen her ekstra saat, felç veya mini felç geçirme riskinin yüzde yedi oranında azalmasıyla bağlantılıydı.
Daha az yağlı ve daha az şekerli seçenekleri tercih ederek bazı süt veya süt ürünleri alternatiflerini (soya içecekleri gibi) tercih edin