Kalandar çörekleri pişirilirdi
kalandar çöreği ise Yılbaşı günü köy gençlerinin evlerden topladığı malzeme ile pişirdikleri ve delikanlıların/genç kızların, bu çöreği yedikleri gece, evlenecekleri erkekleri rüyalarında göreceklerine inandıkları aşırı tuzlu çörek (Trabzon)
Dernekpazarı Zeno Zana köyünde kalandar çöreği sadece dört yol ağzı olan bir yerde yapılır. Çörek (tuzlama) için gerekli olan malzemeler: su (nero), tuz (alas), yağ ve mısır unu 7 ayrı evden toplanır. Çörek pişirmek için gerekli odun da yine 7 ayrı frahtiden (çit) toplanır.
Toplama işini bir evin en büyük evladı (portikal), yoğurma işini ise en küçük evlat (kofterir) yapar. Toplama, yoğurma ve pişirme işleri yapılırken gerek portikal gerekse kofterir hiç konuşmazlar.
Tuzu özellikle fazla kaçırılan çörek isteyenlere dağıtılır. Çörek yiyen gençler (çoğunlukla genç kızlar) o geceki rüyalarında kısmetlerini göreceklerine inanırlar.
Kalandar'da nerdeyse tüm Karadenize özgü bir ortak motifte yılbaşının ik günü eve ilk giren kişinin özelliklerine göre yılın iyi veya kötü geçeceğine işaret edileceğine inanılmasıdır: