Ramazan pidesi ne kadar 2023, kaç TL oldu sorusuna cevap Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı'dan geldi. Yüzde 60'lık bir fiyat değişikliğine gidildiğini belirten Balcı, ekmek fiyatında bir değişiklik olmadığını, ekmeğin 5 TL'den satılacağını bildirdi. Peki, Ramazan pidesi fiyatı ne kadar oldu? İşte detaylar
RAMAZAN PİDESİ 2023 NE KADAR, KAÇ TL?
Türkiye Fırıncılar Federasyonu tarafından gelen açıklamaya göre bu sene pide Türkiye genelinde 10 TL satış fiyatı alacak.
İşte, o açıklama:
Türkiye Fırıncılar Federasyonu Başkanı Halil İbrahim Balcı, "Bu sene Türkiye genelinde azami uygulanacak fiyat, 300 gramı 10 TL olarak uygulanacaktır. Kilogram fiyatı 33 TL. Bu sene yaklaşık yüzde 60-62 fiyat değişikliği meydana gelmiş oluyor" dedi.
EKMEK FİYATINDA DEĞİŞİKLİK YOK"
Ayrıca ekmek fiyatına değinen Balcı, "Ekmek fiyatında bir değişiklik yok ülke genelinde ekmek 5TL; gündemimizde ekmek fiyatında bir değişiklik bulunmuyor" ifadelerine yer verdi.
RAMAZAN PİDE HAMURU NASIL YAPILIR?
Evde en kolay Ramazan pidesi tarifi için gereken malzemeler ve iyi pişiren bir fırın olması yeterlidir. Binlerce kişinin denediği en pratik pide tarifi sayesinde iftar öncesi fırında pide kuyruğunda beklemeye gerek kalmaksızın yumuşacık Ramazan pidesi yapabilirsiniz.
EN KOLAY RAMAZAN PİDESİ TARİFİ
"Evde kolay Ramazan pidesi nasıl yapılır?" sorusuna cevap olarak öncelikle malzemeleri hazırlayabilirsiniz. Ramazan pidesi için malzemeler şu şekildedir:
Bir paket 25 gr maya
2 su bardağı ılık süt
Yarım tatlı kaşığı şeker
Yarım su bardağı ılık su
Yarım çay bardağından biraz fazla sıvı yağ
1 yemek kaşığı tuz
5.5 su bardağı un (gerekirse takviye yapılabilir)
Pidenin üzerine sürmek için:
1 yumurta sarısı
1 yemek kaşığı sıvı yağ
1 yemek kaşığı süt
1 yemek kaşığı yoğurt
Bol miktarda susam ve çörek otu
EVDE PİDE HAMURU NASIL YAPILIR?
Öncelikle derin bir kapta maya, süt ve şeker karıştırılır. Bu aşamada sütün ılık olması çok önemlidir. Soğuk olursa mayalanma sağlanamaz, sıcak olursa maya ekşiyebilir. Sütün ideal sıcaklığa eriştiğinden emin olunduğunda hepsi güzelce karıştırılır ve mayanın erimesi için 10 dakika beklenir. Maya eridikten sonra sırasıyla diğer malzemeler eklenir. Un kontrollü ve yavaş yavaş eklenmelidir. Yumuşak Ramazan pidesi elde etmek için unu fazla kaçırmamak gerekir. Hamur iyice yoğurulduktan sonra üzeri iyice örtülür ve 40 dakika kadar mayalanması beklenir
EN KOLAY RAMAZAN PİDESİ YAPILIŞI
"Evde kolay Ramazan pidesi nasıl yapılır?" sorusunun cevabı olan bu tarifte, hamur mayalandıktan sonra havasını almak için birkaç kez yoğurulur. Ardından 2 ya da 3 parçaya bölünür. Kuru bir masaya ya da tezgaha un serpilir ve hamurdan alınan parça yayılarak açılır. Açılan hamur tepsiye alınır. Bir kase içindeki suyla el ıslatılarak hamura şekil verilir. Ramazan pidesi hamuru biraz da tepsi mayalanması için bekletilir.
Bu aşamada yarım saat beklemek yeterli olacaktır. Hamurunuz tekrar kabaracağı için şeklini düzelterek çatal yardımıyla üzerinde delikler oluşturulur. Sos malzemeleri bir araya getirilir ve pidenin üzerine sürülür. Üzerine bolca susam ve çörek otu atılır. Çörek otu sindirimi kolaylaştırır ve birçok hastalığa iyi gelmektedir. Tüm işlemler tamamlandığında pide 200 derece önceden ısıtılmış fırında kızarana dek pişirilir.