Atatürk Caddesi'ndeki iş yerinde dev Gravyer peynirini satışa sunan Mahmut Bilgir, down sendromlu oğlu Muhammet Efe Bilgir (15) ile birlikte kesti.
Bilgir, 1 kilo Gravyer peynirin 25 litre sütten elde edildiğini belirterek, 1400 litre sütten yaptığı 56 kiloluk Gravyer peynirinin kilosunu 100 ile 120 TL arasında satacağını belirtti.
Gravyer peynirinin eski kaşar olarak da nitelendirildiğini söyleyen Mahmur Bilgir, bu peynirin birçok işlemden geçerek mayalandıktan sonra dinlenmeye alındığını söyledi.
Gravyerin kendine özgü tadını Kars bölgesinin bin bir çeşit bitki örtüsüyle beslenen ineklerin sütünden alır.
Peynirlerin şahı olan gravyer hileyi asla kabul etmez. Onun bu peynirini herkes güvenerek alabilir" diye konuştu.
GERÇEK KARS KAŞARINI NASIL ANLAYACAĞIZ?
Dünyaca ünlü Kars gravyeri ve kaşarının meşhur ustaları, "Son 6 yılda coğrafi işaret aldıktan sonra çok ciddi talep görmektedir.
Kars kaşarı talep görünce ülkenin çeşitli bölgelerinde Kars kaşarı formunda peynir üretip metropol kentlerde pazara sunmaktadırlar.
Kars kaşarının doğadan gelen, meradan gelen özelliklerini, tadını ne olur hafızalarınıza kaydedin.
O zaman coğrafi işaret amblemini aldığınız ürünün üzerinde arayın. Yine coğrafi işaretli Kars kaşarının özel amblemi var o amblemi isteyin.
Çünkü o amblemleri her üretici kullanamamakta. Çünkü izne bağlı kullanılmaktadır. Kars gravyerinde de prezidyum logosunu isteyin." diyor...