Yaban hayatı ve insan çatışmasını minimize edebilmek için Artvin'de yaban hayvanlarının doğal ortamlarında desteklenmesi eylem planı çerçevede doğaya yerleştirilen fotokapanlara ilginç görüntüler yansıdı.
Fotokapanlar sayesinde kaçak avcılıkla etkin şekilde mücadele edilirken, günümüze kadar memeli türlerden boz ayı, vaşak, çakal, tilki, kurt, yaban domuzu, karaca, yaban keçisi, porsuk, sansar, tavşan, kirpi ve sincap, kanatlı türlerden de orman kartalı, şahin, kınalı keklik, öter ardıç, saksağan, alakarga, çulluk, karatavuk gibi hayvanların görüntüleri kayıt altına alındı.
Burdur'da fotokapanla iki kez çakal sürüsü görüntülendi. Görüntülerde, yavru çakalların birbiriyle oynamaları ilgi çekti.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Burdur Şube Müdürlüğü'nce yaklaşık 4 yıldan bu yana kent yaban hayatının araştırması kapsamında, bölgede yaşayan memeli türler fotokapan cihazlarıyla görüntüleniyor. Araştırma kapsamında geçen aylarda fotokapana iki kez çakal sürüsü takıldı.
Doğa Koruma ve Milli Parklar 6'ncı Bölge Müdürlüğü'ne bağlı Burdur Şube Müdürlüğü'nce yaklaşık 4 yıldan bu yana kent yaban hayatının araştırması kapsamında, bölgede yaşayan memeli türler fotokapan cihazlarıyla görüntüleniyor. Araştırma kapsamında 26 ve 31 Ağustos tarihlerinde 06.00-07.00 saatlerine yakın yaklaşık 10-15 kurt iki kez görüntülendi. Görüntülerde kurtların birbiriyle oynadıkları da görülüyor.
Bugüne kadar bölgede yapılan fotokapan çalışmalarında vaşak, karakulak, kurt, çakal, tilki, yaban domuzu, yaban tavşanı, arap tavşanı, porsuk, kaya sansarı, gelincik, sincap gibi türler tespit edildiğini belirten bölge müdürlüğü yetkilileri, "Kurt, çalışma yapılan tüm alanlarda görülen bir memeli türü. Ancak ülkemizde bir çok alanda insanlar tarafından tehdit olarak görüldüğü için öldürülmüş ya da zehirlenmiş. Bu yüzden nesilleri tehdit altında" dedi.
Yaşadıkları bölgeye göre besinleri değişmekle birlikte yaban domuzu, tavşan, dağ keçisi, geyik, karaca ve farenin en önemli besinlerini olduğunu anlatan yetkililer, kurtların Burdur'da daha çok yaban domuzu, tavşan gibi yaban hayvanlarının yanı sıra koruma altında olmayan koyun ve keçileri yediğini söyledi.
Orman ve Su İşleri Bakanlığı 12. Bölge Müdürlüğü Giresun Şube Müdürlüğü tarafından Alucra ilçesi kırsalında kurulan fotokapan tarafından bir vaşak görüntülenmişti.