Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Tecavüzcü şairin adı havalimanına verilir mi?

İngiliz Guardian gazetesinin haberine göre; Şili hükümeti, ülkenin en işlek havaalimanı olan Santiago Arturo Merino Benitez Havalimanı'na, Nobel ödüllü ünlü Şilili şair Pablo Neruda'nın ismini vermek istiyor.
Şili denince akla ilk Latin Amerikalılar'ın yaşamlarını ve mücadelelerini anlatan ve diktatörlüğe karşı direnişin sembolü olarak görülen Neruda'nın isminin verilmesi doğru bir karar gibi görünüyordu. Ancak Karen Vergara Sanchez adlı aktivist, Neruda'nın tecavüzcü olduğunu hatırlatınca ortalık karıştı.

KENDİSİ İTİRAF ETTİ
Sanchez haklı, Neruda'nın bizzat kendisi anılarında 1929'da diplomat olarak gittiği Sri Lanka'da bir hizmetçiye tecavüzünü şöyle anlatmıştı: "Bileklerinden sıkıca kavrayıp yatak odama götürdüm. Bir insanla bir heykelin birlikteliği gibiydi.
Hiç tepki vermiyordu, gözleri başından sonuna açıktı.
Beni reddetmekte haklıydı." Şili halkı ikiye ayrıldı. Sanchez gibi düşünenler, artık Neruda'nın idealize edilmesine son verilmesi gerektiğini, onun ünlü bir sanatçı olmasının, tecavüzcü olduğu gerçeğini değiştirmeyeceğini söylüyorlar.
Neruda'nın isminin havalimanına verilmesini isteyenler ise, Neruda'nın ülkenin sembolü olduğuna, yaptığı hatanın faşizme karşı olan mücadelesinin ve eserlerinin değerini düşürmeyeceğine inanıyorlar.
Bakalım Şili Meclis'i ne karar verecek! #MeToo hareketi bugüne kadar sinema ve dizi dünyasından birçok ünlünün kellesini aldı. Şimdi sıra, şu an hayatta olmayan geçmişi kirli sanatçılarda galiba. Efsane kabul edilen bazı sanatçıların kirli geçmişi hep göz ardı edildi. Yakın bir gelecekte birçok okul, köprü, sokak, park ismi değişebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA