Tokat yöresel lezzet ve gastronomi turizmi açısından zengin bir il. Tokat'ta mutfağa "aşgana" deniliyor. Etli yaprak sarma, baklalı yaprak sarma, bat, madımak, pehli, fasulye mıhlaması, Zile Pekmezi, köme, bez sucuk, gibi çok sayıda yöresel lezzeti bulunuyor. Bu lezzetler şöyle:
ÇORBALAR

TUTMAÇ ÇORBASI ( Kare Hamur Çorbası )

BACAKLI ÇORBA ( Erenler Çorbası )

HELLE ÇORBASI ( Pirinç- Gendüme Hellesi )

KATIKLI DÜĞÜN ÇORBASI

ERİKLİ BULGUR ÇORBASI

TOĞGA ÇORBASI ( Yayla Çorbası )

MİSKET KÖFTELİ ŞEHRİYE ÇORBASI

PAZI KÖKÜ ÇORBASI ( Pezük Çorbası )
SALATALAR VE SOĞUK YEMEKLER

SALATALIK BAYILDI ( Yürek Ferahlatan )

SAKIZ KABAĞI SALATASI

BUĞDAY SALATASI ( Aşurelik Salata )

BAHAR SALATASI
ANA YEMEKLER

TOKAT KEBABI

ETLİ YAPRAK SARMASI

KABAK KABUĞU KAVURMASI

BAKLALI YAPRAK SARMASI

MADIMAK

PEHLİ ( Sirkeli Patlıcan )

KIZARTMALI ET ( Kuzu Kapama )

FASULYE DİLMESİ( Fasulye Mıhlaması )

ETLİ PIRASA SARMASI ( Pırasa Dolması )

KARACİĞER TAVA

YUMURTALI ISPANAK MIHLAMASI

BULGUR ( Bereket ) KÖFTESİ

KEŞKEK

PARMAK KÖFTE ( Soğanlı - Yoğurtlu )

SEBZELİ ETLİ GÜVEÇ

FIRINDA PİRİNÇLİ KÖFTE
TURŞULAR

HIYAR TURŞUSU

PANCAR TURŞUSU

KIRMIZIBİBER TURŞUSU

DOLMA TURŞUSU

KELEK TURŞUSU

TURŞU SALAMURALARI
PİLAVLAR

MERCİMEKLİ BULGUR PİLAVI

YEŞİL FASULYELİ BULGUR PİLAVI

NOHUTLU PİRİNÇ PİLAVI

ERİŞTE
BÖREKLER

KATMER

MISIR BÖREĞİ

BİŞİ - BAZLAMA

ÇÖKELİKLİ

MUHACİR BÖREĞİ

SU BÖREĞİ

ÇARŞAF BÖREĞİ
TATLILAR

KALBURA BASTI (Hurma Tatlısı)

TAHİNLİ SARMA

ELMA TATLISI

PEKSİMET ( Etimek Tatlısı )

SÜTLAÇ

KARANFİLLİ BALKABAĞI TATLISI

KESME UN HELVASI

EKMEK NAZLISI

LEYLEK GİLİĞİ

LOKMA

KURU YUFKA TATLISI

DENE ASUDE (Helva)