İzmır'de, Giritli bir ailenin kızı olarak dünyaya gelen Idil Çimrin'i Istanbullular, Giritli Idilika adlı mekanından tanıyabilir. Ilkini Cihangir'de açtıktan sonra Asmalımescit, Suadiye, Galatasaray Adası ve Etiler'de de Girit mutfagı konseptli mekanlar açan Çimrin, 15 sene önce toplamaya basladıgı tarifleri bir araya getirdigi
Idilika'dan Tarifler - Girit Yemekleri kitabının girisinde sunları söylüyor: "Daima en büyük zevkim olmustur tarifleri toplamak, büyüklerle konusmak, Girit Türklerinin yemek kültürünü arastırmak...Yasamım boyunca köklerine baglı biri oldum. Eski zaman hikayelerini simdiki zamanda yasamaya çalısan, eski usul pisirme tekniklerini günümüze uyarlamaktan hoslanan, hala basma ve pazenin en güzel kumaslar oldugunu düsünen, nostaljik bir ruha sahibim ben..." Çimrin, kitabını da çocuklugu boyunca etegini çekistirip durdugu babaannesi Zeyno'ya ithaf etmis. Kitapta çorbalar, mezeler, otlar, zeytinyaglılar, ara sıcaklar, pilavlar, deniz mahsulleri ve balıklar, ana yemekler, hamur isleri ve tatlılar, reçeller ve serbetler bölümleri yer alıyor. Iste kitaptan bir tarif...
Sucukaki
Malzemeler: • 500 gr orta yağlı dana kıyma • 2 dilim bayat ekmek içi • 5 diş dövülmüş sarımsak • 1 tatlı kaşığı kimyon • 1 tatlı kaşığı kırmızı toz biber • 1 çay kaşığı karabiber • 1 çay kaşığı yenibahar • 1 tatlı kaşığı tuz
Yapılışı: Bütün malzemeleri köfte yapar gibi yoğurun. Ceviz büyüklüğünde parçalar kopararak yassı köfteler haline getirin. Tavada, az tereyağıyla kızartın. Sıcak olarak servis edin.
İDİLİKA'
DAN TARİFLER - GİRİT MUTFAĞI
İdil
Çimrin Yemek, Alfa Yayınları 384 s., 39 TL