USTAM AMELİYAT OLDU, ONA BAKMAYA GELDİM
- Bu mekanların sahipleriyle karşılaşmalarda sizi en çok ne şaşırttı?
- Büyükada Fırını'nın ilk sahibi Niko Mundis'le görüşmek için Atina'ya gittim. Bana kapıyı, fırının şimdiki sahibi Hasan Bey, pijamalarıyla açtı. 'Hasan Bey siz ne arıyorsunuz burada?' dedim. 'Ustam ameliyat oldu, bakıcısı yurtdışına gitti, kimsesi yok, ben geldim İstanbul'dan,' dedi. Düşünebiliyor musunuz, Hasan Bey, Niko Bey'in yanında yetişmiş. Hastalanınca da koşup, Atina'ya ustasına bakmaya gelmiş. Bu olay beni çok etkiledi
. - 'Tavernalar kralı' olarak anılan Yorgo Vaporidis'i bulmak kolay oldu mu?
- Tavernaların iki açıdan önemi var. Biri eğlence, diğeri meze, yemek kültürünü bir arada yaşatan mekanlardı bunlar. Vaporidis'i bulamamak çok büyük kayıp olurdu. Onu da Balıklı Rum İhtiyarhanesi'nde buldum. Anılarını anlattıkça, yeniden yaşar gibi heyecanlandı. Zeki Müren'le çok güzel anıları var. İstanbul'u çok seviyor. Ona 'Hiç Atina'dan teklif almadın mı? Niye gitmedin?' diye sordum. 'İki kez aldım. İkisinde de gittim, kontratları yaptım, ama geceleri uyuyamadım. İçimden bir ses hep 'Yorgo kalk, vatanına dön,' dedi. Bir gece elimde sekiz bavulla gece yarısı havaalanına geldim. Müdürü buldum, 'Bir akrabam öldü, acilen İstanbul'a dönmem gerek, yarın Patrikhane'de cenazemiz var,' dedim. Müdür de 'Panamerican'la İtalya üzerinden gönderebilirim,' dedi. Tamam diyerek, vatanıma döndüm,' diye anlattı.
FUKARA LAKERDASI TARİFİ
- İstanbul'un eğlence dünyasında Rum tavernalarının olmazsa olmazları nelerdir?
- Bunu da Vaporidis anlattı. 'Eğer bir tavernada Rum müziği çalıyorsa, buzukiyi çalan da mezeleri yapan da Rum olmalı. Eğer ben Rumca şarkı söylüyorsam, bunu müziği yapan da yemeği yapan da hissetmeli. Ancak bu şekilde her şey güzel olur,' dedi.
- Yemek ve tatlı tariflerini almanız kolay oldu mu?
- İnci'nin hayatta olmayan sahibi Lucas Zguridis'in hayat arkadaşından profiterol tarifini istedim, 'Lucas bana da bu tarifin sırrını vermedi,' dedi. Bahar Pastanesi'nin milföy hamurundan ve çocukların çok sevdiği palmiye şeklindeki kurabiyelerinin tarifini aldım. İmroz Restoran'dan mutlaka tadılması gereken fukara lakerdasının tarifi de var.
İŞLERİNİ AŞKLA YAPTILAR
- Kitabınızın özel bir de mesajı var mı?
- 6-7 Eylül olayları oldu, Kıbrıs meselesi yaşandı. Bu dönemde, bu dükkanlar nasıl yok olmadı, nasıl bir iradeyle dayandılar? 100 yılı deviren bu işletmeleri ayakta tutan kişilerin birer kahraman olduğunu düşünüyorum. Hayatta olanlara 'Neydi sizin farkınız?' diye sordum. Bazıları dürüstlüğe, bazıları yaratıcılığa önem vermiş. Ama hepsinin ortak noktası işlerini, İstanbul'u ve vatanlarını çok seven insanlar bunlar.