İstanbul'da restoranda balık yemek oldukça pahalı bir hale geldi. Üstelik yaklaşık bir ay içinde av yasağının başlamasıyla balık fiyatları daha da artacak. İyi balık bulmak bir tarafa, uygun fiyata balık yemek neredeyse imkânsız hale gelecek. Oysa İstanbul'da bahar ayında rakı-balığın keyfi başka hiçbir şeyde yoktur. Deniz kenarında, muhteşem Boğaz, Karadeniz ya da Adalar manzarasına karşı kurulmak, torik, lakerda ya da kalamar gibi mezelerden atıştırırken gün batımında hafif müzik eşliğinde rakı içmek iyi güzel de ardından gelen hesap çoğu kez güzel başlayan akşamı mahvetmeye yetiyor. Geçtiğimiz haftalarda Bebek'te her zaman gittiğimiz balık restoranında iki kişi 350 TL hesap ödedikten sonra bunu bir kez daha anladım. İstanbul'da restoranda balık yemek artık bir lüks oldu. Bunun üzerine uygun fiyatlı, servisi ve balık çeşidi yönünden de iyi olan balıkçıların arayışına başladım. Sonuç: muhteşem manzarada rakı-balık ziyafeti için küçük servet ödemeye gerek yok. Balığı nerede yiyeceğinizi bilin yeter. İşte İstanbul'da uygun fiyata lezzetli balık yiyebileceğiniz alternatif mekânlar...
* * *
Karadeniz ve Marmara'nın ortasında
Balığınızı İstanbul'un kalabalığından uzak, huzurlu bir mekânda yemek istiyorsanız işte size mükemmel bir adres; Rumeli Feneri. Henüz kalabalıkların istila etmediği bakir, küçücük bir balıkçı kasabası burası. Bir tarafta Karadeniz ve Boğaz diğer tarafta ise Asya ve Avrupa manzarası var. Eşsiz deniz manzarası, martı sesleri ve gün batımı eşliğinde, henüz yakalanmış taptaze balığınızı yemek ve rakınızı yudumlamak istiyorsanız istikametiniz sahildeki Barınak Balık Restoran olmalı. 12 yıllık işletmenin müdavimleri arasında Levent Kırca, Davut Güloğlu gibi isimler de var. Bülent Ersoy'a bile burada balık yerken rastlamışlığım var. Barınak Restoran, dışarıdan harabe gibi gözüküyor. İçerisi ise tavandaki balıkçı ağları, sobası, şöminesi, ahşap masa ve duvarlarıyla oldukça sıcak bir mekân. Manzarası tek kelimeyle muhteşem. Başınızı sol tarafa çevirdiğinizde azgın Karadeniz dalgalarını seyre dalıyorsunuz. Sağ tarafta ise Boğaz manzarası hâkim. Restorana balık, hemen önündeki limanda bekleyen balıkçı teknelerinden günlük taze olarak geliyor. Av yasağında ise dalyan kuran tek tük yerlerden. Kısacası av başlayınca da Barınak'a gelip taze balık yiyebilirsiniz. Tel: (0212) 228 17 00
Ne yemeli?
Barınak'ta geniş bir meze çeşidi var. Hardal sosla hazırlanan levrek marine, soya soslu uskumru balığı, patlıcan salata ve midye dolma mutlaka tatmanız gereken mezelerden. Hepsinin fiyatı da 5 TL. Levrek kavurma da buranın favori yemekleri arasında. Bir Karadeniz kasabasına gelip de karalahana sarması yemeden dönmek olmaz. Restoran, köyde yaşayan bir teyzeye levrekli lahana sarma yaptırıyor. Mutlaka deneyin.
Fiyatlar
İçki dahil kişi başı 40 TL'ye balık ziyafeti yapabilirsiniz. Dilerseniz beş çeşit meze, kalamar tava, mideye tava, bir porsiyon balık, tatlı ve alkolsüz içecek dahil 30 TL'ye fiks mönü anlaşması yapabilirsiniz. Ama fiks mönü almasanız da daha pahalıya çıkmanız mümkün değil. Bu arda her salı Barınak'ta fasıl gecesi var.
* * *
Mekânın hamsi kuşu ve dil şişi rağbet görüyor
Karaköy'deki tarihi Balık Lokantası 1923 yılından beri hizmet verir. Oldukça salaş ama en lezzetli balık ve mezeleri yiyebileceğiniz bir yer burası. Balığın en tazesini, kalamarın en çıtırını yiyebilirsiniz. Ortamı salaş, bir esnaf lokantası havasında. Geçtiğimiz yıl ise lokantanın bulunduğu binanın en üst katına ikinci ve çok daha şık bir şubesi açıldı. Lezzet ve kaliteden ödün vermeyen ikinci yer her ne kadar şık olsa da fiyatları esnaf lokantasından çok da farklı değil. 1910 yılında inşa edilen Grifin Han'ın en üst katında bulunan restoran, Eyüp'ten Harem'e uzanan panoramik bir manzaraya sahip. Tel: (0212) 243 40 80
Ne yemeli?
Lozan Antlaşması imzalandığından beri aynı tarife uyularak hazırlanan balık çorbası müthiş. Sebze sosla tavada pişirilen hamsi kuşu tabağı ve dil şiş de mekânın spesiyalleri arasında. Hardal soslu levrek merine ve torik lakerda da tadılması gerekenler arasında.
Fiyatlar
Fiyatlar alt kattaki esnaf lokantasından daha yüksek. Bu yüzden "Salaş ortama bakmam yeter ki ucuza çıkayım," diyorsanız alt kattaki esnaf lokantasına gidin derim. Üst kattaki şık restoranda ise kişi başı 70 TL'ye rakı-balık yapabilirsiniz.
* * *
Kalkanı bir de burada deneyin
Rumeli Hisarı'ndaki kahvaltı mekânlarının arasında küçücük bir tabela dikkatimi çekiyor. Rumeli Balıkçısı yazıyor. Ufacık, dışı saydam tentelerle kaplı bir yer. Pazartesi dahil her akşam dolu oluyor. Çok masası yok, taş çatlasa 12 tane. Ama servis personeli kısa sürede size bir masa ayarlıyor. Tavanda balıkçı ağları var. İçeriyi ekmeklerin de ısıtıldığı soba ısıtıyor. Ağustos ayında açılmış ama kısa süre içinde müdavimleri oluşmuş. Sahibi Hakan Bey, Sarıyer'deki Kahraman Balık Restaurant'ın sahibinin kuzeni. Zaten buranın da özel yemeği kalkan tandır. Duvarda eski zamana ait kalkan satışı fotoğrafları asılı. Tavanda ise balıkçı ağları var. Burada her türlü rakı ve şarap çeşidi var. Ama genel çoğunluk rakı-balık keyfi yapıyor. Ortam o kadar keyifli oluyor ki akşam 19.00'da başlayan muhabbet 24.00'e kadar uzayıp gidiyor. Tel: (0212) 287 06 97
Ne yemeli?
Siz ısmarlamasanız da masaya gelen domates salataları müthiş. İçine ekmek banıp yemekten sıra daha meze ve balıklara gelmeden doyuyorsunuz. Burada porsiyonlar oldukça büyük. Karides güveci denemenizi tavsiye ederim. Patlıcan salatası, lakerdası ve midye dolması da lezzetli. Ama karnınızı fazla mezeyle doyurmayın ve ana yemek olarak kalkan ısmarlayın. Kalkanı ızgarada üzerine bakır tava kapatarak tandır şeklinde pişiriyorlar. Dilerseniz hamsi, lüfer, levrek gibi diğer balık çeşitleri de var.
Fiyatlar
Kalkanın kilosu 85 TL. Ama birkaç gün içinde daha da düşecekmiş. En küçük kalkanın 2 kilo olduğunu hesap ederseniz kalkan yemeye kalabalık gitmekte yarar var. Kalkan yemezseniz içki ve mezeler dahil kişi başı 70 TL'ye Boğaz'da rakı-balık keyfi yapmanız mümkün.
* * *
Sarmaşık ve defne ağaçları altında
En son ne zaman balık yemek için Yeşilköy sahiline gittiniz? Yeşilköy, Florya çevresi balık için Boğaz'a gelmeyi tercih etmez. Çünkü burada yan yana dizili onlarca balık lokantası var. Ama aralarından bir tanesi hem keyifli ortamı, hem de lezzetli mezeleriyle öne çıkıyor. Ogün Restaurant'tan bahsediyorum. Aslında burası bir meyhane ama balık ve meze çeşitleriyle öne çıkan bir meyhane. Yeri Yeşilköy'de ara sokakta Ortodoks kilisesinin hemen yanında. Ama defne ağaçları ve sarmaşıklarla çevrili bahçesi çok keyifli. Tel: (0212) 573 41 33
Ne yemeli?
Lakerda, çiroz, füme palamut, balık yumurtası, tuzda sardalye rakı eşliğinde tatmanız gereken başlıca meze çeşitleri. Mantar sosla servis edilen kalamar ızgara ve sarımsak soslu midye tava da tadılması gerekenler. Ama buraya gelip de topiği tatmadan gitmeyin.
Fiyatlar
Burada rakı ve meze ziyafeti yapıp kişi başı 40-50 TL'ye çıkabilirsiniz.
* * *
Balık kumpir bile var
Balık yemek için zamanınız ve aracınız varsa gidilecek adres Sarıyer'dir. Ne de olsa nüfusun çoğunluğu balıkçılıkla uğraşıyor. Ama son günlerde Rumeli Kavağı'nda balık yemek el yakar hale geldi. Pek çok yerde kişi başı en az 100-120 TL hesap geliyor. Sarıyer merkezde, sahile sıfır konumda bulunan Dolphin Class Restaurant ise uygun fiyata balık yiyebileceğiniz bir yer. Üç katlı mekânın favori yeri orta kattaki teras. En çok da pazar günleri akşamüzeri, cuma ve cumartesileri ise akşamları doluyor. Buranın en iyi tarafı da hiçbir yerde olmayan meze çeşitleri. Tel: (0212) 242 87 05
Ne yemeli?
Dolphin Class Restaurant'ta patlıcanla hazırlanan bir tür kumpir var. Patates yerine patlıcanın içi açılıyor ve içine malzeme olarak farklı balık çeşitleri konuyor. Ana yemek olaraksa ortaya tuzda levrek ya da kırlangıç buğulama ısmarlayabilirsiniz.
Fiyatlar
İçki dahil kişi başı 40 TL'ye çıkmanız mümkün. Mezelerin fiyatları 4-8 TL. arasında değişiyor.