Türkiye'nin en iyi haber sitesi
UFUK SANDIK

Deklanşörde patron parmağı var

Otomotiv sektöründe, üst düzey yöneticiler stresten kurtulmanın çaresini farklı hobilerde arıyorlar. Bazı yöneticiler ise fotoğraf çekerek stres atıyor

Otomotiv yoğun rekabetin yaşandığı bir sektör. Fabrika yöneticileri üretim kalitesini artırmak ve siparişleri yetiştirmek için mesai harcarken, pazarlama-satış yöneticileri ise marka algısını yükseltmek ve rakiplerden fazla satmak için çalışıyor. Bu yoğun tempo ise çoğu zaman strese yol açıyor. Birçok yönetici stresten kurtulmanın çaresini farklı hobilerde arıyor. Motosikletle seyahat eden, yelkenle denize açılan, gurme turlarına katılan üst düzey yöneticiler var. Bazı yöneticiler ise fotoğraf sanatına meraklı... Instagram'da fenomen olan, sergi açan üst düzey yöneticilerle fotoğraf merakını konuştuk.

Honda Türkiye Başkanı Takuya Tsumura:
TÜRKİYE BENİ HEYECANLANDIRIYOR


- Hangi tarz fotoğraflar çekiyorsunuz?
- İşim gereği çok fazla seyahat ediyorum. Her gittiğim yerde şehrin özelliklerinin yanı sıra doğasıyla ilgili de bilgi alıyorum.
Özellikle Türkiye'de de farklı türleri fotoğraflayabileceğimi öğrenmem beni heyecanlandırıyor. Örneğin geçen ay Tuz Gölü'nde filamingoları fotoğrafladım.
Hafta sonu yaptığım bu bir günlük seyahat ve bu muhteşem kuşlarla doğada beraber olmak, iş hayatının stresine karşı mükemmel bir iç huzur dengesi oluşturuyor.
- Fotoğraf için ne kadar zaman ayırıyorsunuz?
- Özel hazırlık isteyen çekimleri en az üç ayda bir organize etmeye çalışıyorum.
Geçen ay İngiltere Donna Nook'a gri fokların doğumlarını takip etmeye gittim. Bundan sonraki planım ise İspanya'da vaşakları fotoğraflayabilmek.

Farplas CEO'su Ömer Burhanoğlu:
BABADAN YADİGAR KALDI


- Fotoğrafa ilginiz nasıl başladı?
- Ortaokul yıllarında babamın Voigtlender ve Roleiflex makineleri... Kendi kasetlediğim İlford'lar... Evdeki karanlık odada kimyasallarla hazırladığım taze banyolarda tab edip rulo kağıttan kestiğim kartlara baskı... Böyle başladım. Önce ellerimle... Gözlerimi zaman içinde kazanmak üzere. Hobi Türkiye'nin ilk fotoğraf kulübü kurucularından olan babamdan geçme.
- Sergi çalışmalarınız var mı?
- İlk solo sergim olan Aynı Ayrı'yı; 2007 yılında, dünyanın farklı ülkelerinde, farklı zamanlarda çekilmiş fotoğraflardaki ortak his ve görüntülerle dünyanın birliği üzerine oluşturdum ve sergi dahilinde fotoğraf kitabımı hazırladım.
- Fotoğrafçılık iş hayatınızı nasıl etkiliyor?
- Babamdan bana yadigar kalan fotoğraf hobisini 30 yıla yakın süredir sürdürüyorum.
Fotoğraf çekerken bambaşka bir dünyada ve konsantrasyonda olup adeta bir meditasyon yaparcasına huzur buluyorum.

Otokoç Genel Müdürü Görgün Özdemir:
LİDERLİĞİ GELİŞTİRİYOR


- Fotoğrafçılık iş hayatınızı nasıl etkiliyor?
- Hem iş hayatından, hem de fotoğraf çekmekten büyük heyecan duyuyorum. Heyecanları farklı olsa da iş hayatı ile fotoğraf sanatı birbirine çok benziyor.
Örneğin fotoğraf çekerken, iyi bir sonuç alabilmek için zihninizde önceden kurguladığınız bir kareye göre hareket edersiniz. İş hayatında bu süreç "vizyon" olarak öne çıkıyor. Işığın geldiği yönü, günün hangi zamanında daha iyi fotoğraf çekebileceğinizi, kareyi dar ya da geniş açı mı alacağınızı kurgulamanız gerekiyor. Bu da iş hayatında "veri toplama ve araştırma" süreciyle aynı paydada buluşuyor.
Tüm bu verileri hesapladıktan sonra çekime başlıyorsunuz. Burada da "planlama" devreye giriyor. Fotoğraf çekmeye çıktığınızda "hızlı karar" verip doğru anı yakalamaya çalışırsınız. Tüm bu sebeplerden ötürü fotoğrafçılığa yalnızca bir hobi olarak bakmıyorum, aynı zamanda liderliği geliştirmenin bir yolu olarak da görüyorum.

Anadolu Grubu Otomotiv Grup Başkanı Bora Koçak:
SIKILMADAN UZUN UZUN YÜRÜYORUM

- Fotoğrafa ilginiz nasıl ve ne zaman başladı?
-Yaklaşık 3 yıldır düzenli olarak fotoğraf çekiyorum. İlgimin gelişmesinde sosyal medyanın, özellikle de Instagramın büyük etkisi oldu. Fotoğrafı hep severdim ama kolayca paylaşıp insanlardan tepkileri alabildiğim bir platform ilgimi artırdı. Eskiden bu iş sergilerde olur ve sadece profesyonel fotoğrafçıların imkanı olurdu. Şimdi herkes için çok kolay.

- Hangi tarz fotoğraflar çekiyorsunuz?
- Daha çok landscape (manzara) ve pozlama seviyorum. Asıl tutkum timelapse , hyperlapse ve drone videoları.

- Fotoğrafçılık iş hayatınızı nasıl etkiliyor? Ne tür faydalar sağlıyor?
- Hareket etmek iş hayatında hep sorun. Fotoğraf sayesinde kilometrelerce yürüyorum. Hiç fark etmeden ve sıkılmadan. Bir başka faydası da fotoğraf çekerken de edit ederken de başka birşey düşünmüyorum ve bu beni çok dinlendiriyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA