İlaç tedavisine rağmen sık sık nöbet geçiren epilepsi hastaları, cerrahi müdahaleyle beyindeki sorunlu bölgenin çıkarılması sonucu nöbet kâbusundan tamamen kurtuluyor. İlaca dirençli epilepsilerde ani ölüm riskinin yaklaşık yüzde 3 olduğunu belirten İstanbul Ufuk Üniversitesi Tıp Fakültesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ersin Erdoğan, "İlaçların etki oranı yüzde 70... İlaca dirençli hastalar, cerrahi tedavi ile müdahaleye alınmaktadır" dedi. Erdoğan, tüm yöntemler içinde kesin çözümün, sorunlu bölgenin çıkarılması ile mümkün olduğunu ve bu durumda, hastanın bir daha nöbet geçirme riskinin yüzde 90 oranında engellendiğini açıkladı. İşte Prof. Ersin Erdoğan'ın anlattıkları:
EN ETKİLİ YÖNTEM
"Epilepsi, beynin normal aktivitesinin sinir hücrelerinde aşırı, ani elektriksel boşalması ile bozulması sonucu ortaya çıkan nörolojik bir hastalık. Toplumda her yüz kişiden biri, bir veya birden fazla sayıda epilepsi nöbeti geçirir. Türkiye'de yaklaşık 700 bin epilepsi hastası var. Her yıl ise 30 bin civarında yeni epilepsi hastası ilave olur.
Nöbetler, kol ya da bacaklarda kasılma, şuur kaybı ile kendini gösterir. Küçük nöbetlerde ise hasta 5-20 saniye bir yere dalarak bakabilir ya da bir kolunda hareket tarzında aksama olabilir ama şuurunu kaybetmez.Nöbet süresi 1 ya da 3 dakika sürüyor ancak büyük nöbetlerde kişinin uyanması belli bir süre alıyor.
Nöbetlerin sıklığı değişir. Kimi hasta yılda bir, kimi hasta ise günde 50 kez nöbet geçirebilir. Haftada üçten fazla nöbet geçiren hastalara uygulanan bir yöntem var. Hastanın nöbetlerini inceliyor ve sorunun beynin neresinden kaynaklandığını belirliyoruz. Diğer tetkiklerin ardından cerrahi müdahale uygulanıyor. Tüm yöntemler içinde kesin çözüm, sorunlu bölgenin çıkarılması ile mümkün oluyor. Bu durumda, hastanın bir daha nöbet geçirme riski yüzde 90 oranında azalıyor."