Sıcakların etkisini günden güne artırdığı bugünlerde, besinlerimizi en sağlıklı şekilde nasıl saklarız?
İstanbul Okan Üniversitesi Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Diyetisyen Derya Fidan açıkladı…
Kışın konserve besinlerden kaçınıp doğalı arama arayışında olduğumuz gibi, yazın da taze sebze-meyveler her zaman tercihimiz olmalıdır.
Meyve ve sebzeleri yiyeceğiniz zaman yıkamak en sağlıklısıdır.
BİRBİRLERİNE DEĞMESİNLER
Sebze ve meyveler buzdolabında ayrı
raflarda olmalıdır, birbirlerine değdiklerinde
çabuk bozulurlar.
Besinleri soğuk tutan ve bozulmasına
engel olan termos çantaları yazın hayat
kurtarıcı olabilir.
Saklama kaplarının çok yüksek ısı ile
temas etmemesi ve özellikle pişmiş yemekleri
saklamak için plastik kapların kullanılmaması
gerekir.
Cam kaplar, asit ve alkaliden etkilenmediği
için hem saklama, hem de pişirme
kabı olarak kullanılabilir. Ayrıca cam kaplar,
mikrodalga fırınlar için de sağlıklı bir
seçimdir.
Cam kapları kullanırken, yiyecekleri
düşük ısıda pişirmelisiniz. Özellikle sıvı
yiyecekler, yoğurt, süt, pekmez ve pişmiş
yemekler için de cam kaplar tercih edilmelidir.
Yaz aylarında buzdolabının
çok doldurulmamasında ve
iç sıcaklığının 0 ile -4 derece
arasında, derin dondurucunun
ise -18 derece olmasında
fayda vardır.
Sütü, mutlaka buzdolabının
iç raflarında saklamalı
ve üç gün içinde tüketmelisiniz.
Dolap kapağında saklanan şeyler, kapağı her açtığınızda sıcak havayla temas eder ve daha çabuk bozulur.
Dondurma, derin dondurucuda 2-4 ay süreyle taze kalabilir.
Yoğurt, satın alındıktan sonra en fazla yedi gün içinde tüketilmelidir.
Tereyağını hava almayacak şekilde sıkıca streç filme sardıktan sonra buzdolabında bir ay, derin dondurucuda altı ay boyunca bozulmadan saklayabilirsiniz.
Yumurtayı yıkamadan dolaba koyun. Yumurtanın dışında koruyucu bir tabaka vardır ve bu tabaka yıkandığında kaybolur.
Yumurtadaki gözenekler daha da açık hale gelir ve bakteriler o gözeneklerden yumurtanın içine girebilir.
Tahıl, baklagiller ve kuru besinler kuru ve serin ortamda saklanmalıdır.
Sarımsak, soğan, domates, patates, avokado, muz, elma, kavun gibi besinler oda sıcaklığında saklanmalıdır.
KALAN KIYMAYI KAVURARAK SAKLAYIN
Alışveriş yaparken en son etleri satın alın.
Etleri buzdolabının en soğuk kısmında, 2 ile 4 derece arasında saklayın. Eğer eti aldıktan sonra 1-2 gün içinde tüketmeyecekseniz, et paketini bir kez de alüminyum folyoya (et alüminyum folyo ile temas etmemeli) sarıp derin dondurucuya koyun ve üzerine paketlediğiniz tarihi yazın.
Aldığınız kıymanın tamamını tüketemeyecekseniz, kavurup küçük kaplara bölerek derin dondurucuda saklayabilirsiniz.
Eğer dondurmayacaksanız, tavuğu kullanma tarihinden önce tüketmelisiniz.
Pişmiş hindi veya tavuk eti 3-4 gün içinde tüketilmeli ya da dondurulmalıdır. Tavuk ve hindi eti, derin dondurucuda 9-12 ay kadar saklanabilir.