Türkiye'nin en iyi haber sitesi

SAVAŞ AY

Ahmed Arif şiirleri ve mahkemeler

Rahmi Saltuk bir sanat emekçisidir desek yanlış olmaz değil mi? Şimdi metrekareye 35 adet düşen "özgün türkü yorumcuları" daha portakalda vitaminken Rahmi Saltuk o davudi ve bir o kadar da yanık sesiyle otantik türküleri, umut ezgilerini türkü türkü söylerdi memleketin her yanında. Dövülmeye, sövülmeye, ölümlere, hapislere meydan okuyarak yiğitçe söylerdi hem de. Dün telefonla aradı beni. Sesinde kırgın kırık bir şeyler sezdim. Kurcaladım ve lafı zorla da olsa aldım ağzından..

'MESAM mahkeme mi?'
"Şikâyet etmek gibi algılanmasın Savaş kardeş. Ben kendime yediremem şikâyet eden adam olmayı. Ama haksızlık hele de dosttan gelirse, dostun gülü yareliyor" diye sitem etti.
Bakın neymiş usta yorumcunun başına gelen.. Diyor ki: "Savaş Kardeş; MESAM kendisini bir anlamda mahkeme yerine koyuyor sanki. Benim Ahmed Arif şiirlerini yayma çoğaltma hakkımı engelliyor. Şair Ahmed Arif 06.12.1988'de "HASRETİNDEN PRANGALAR ESKİTTİM" adlı eserinde yer alan şiirlerini, ses taşıyıcı (müzik kaseti, CD, VCD, DVD, plak) aletler vasıtasıyla yayma ve çoğaltma hakkını (FONOGRAM YAPIMCILIĞINI) özellikle bana ve firmama devretmişti. Bu hak yıllardan beri bilindiği gibi tarafımdan en iyi şekilde değerlendirilmiş, değerli ağabeyim şair Ahmed Arif'in şiirlerinin halkımıza bu kanaldan yaygın bir şekilde, şairimize yakışan bir düzeyde, tanıtılması için çaba sarf edilmişti.

'Eseri dağıtamıyoruz'
Ancak MESAM, bu şiirleri yayma ve çoğaltma hakkını kullanmak için bugüne değin telif ücretleriyle ilgili hiçbir sorun yokken (telif ücreti, ölümünden önce Ahmed Arif'in banka hesabına ve elden, ölümünden sonra mirasçıların hesabına ve elden, sonra da MESAM hesabına yatırılmıştır)
Ahmed Arif'in mirasçılarının başvurusunu tek taraflı değerlendirerek kendisini mahkeme yerine koyup, Saltuk Plak'ın (şair tarafından özellikle Saltuk Plak'a bu hak verilmişti) çoğaltma ve yayma hakkını hiçbir geçerli neden yokken gasp etti.
Bir buçuk yıldır Ahmed Arif'in "HASRETİNDEN PRANGALAR ESKİTTİM" adlı yapıtını çoğaltamıyor, dağıtamıyoruz. Bu uygulama bizi, deyim yerindeyse korsanların eline düşürmüştür. Bu problemi mahkemeye taşımaktan başka bir seçeneğimiz yok. Avukatlarım Erhan Erel ve Erol Bayraktar, MESAM aleyhine bugün dava açacaklar, bilgin olsun kardeşim."

MESAM'a söz hakkı
Bu mevzularda araya giren dayak yer malum. Şimdi MESAM'cı dostlar kızar bana, tek taraflı yazdım sanıp. Hayır. Rahmi abimizdir, dostumuzdur, ama sizin de yanıt hakkınız saklıdır elbet. Lütfen hemen o yanıtı gönderin yayınlayayım. Belki de bir uzlaşma yolu bulunur, iş mahkeme kapılarında, koridorlarında sürüp gitmez. Ne dersiniz? Bekliyorum dostlarım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.