Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Soğuk ter hipoglisemi belirtisidir

Annem 30 yıldır diyabet hastası. Çeşitli diyabet ilaçları kullanıyor. Hipoglisemi tablosu hakkında bilgi verir misiniz? T.Y./Niğde
Kan şekerinin 70 mg altına düşmesi, hipoglisemi olarak kabul edilir. 50 mg'ın altına düşen kan şekeri ise ağır hipoglisemidir. Bu durum, ölüme bile neden olabilir.

İLAÇ DOZUNA DİKKAT
Genelde diyabet hastalarının ilaçlarını almayı unutup üst üste iki kez alması, insülin dozunun fazla gelmesi, kişilerin fazla egzersiz yapması; hastalarda ağır şeker düşmelerine neden olabilir. Bazı bitkisel ürünler ve ginseng gibi bitki ilaçları kullanan diyabetliler; alkol, romatizma ilacı, aspirin kullanırken hipoglisemi nöbetleri ortaya çıkabilir. Özellikle insülin yapan diyabetlilerin alkol kullanımına dikkat etmeleri gerekir. Ağır hipoglisemi oluşabileceğinden, kişilerin mutlaka doktorlarına danışmaları gerekmektedir. Soğuk terleme, çarpıntı, renkte solma, hatta bembeyaz olma, bulantı, kusma ve açlık hissi; hipogliseminin belirtileridir. Bu şikayetlere sahip olan hastaların hekimlerine danışmaları, ilaçlarının dozunu ayarlatmaları gerekmektedir.

KANSIZLIK İÇİN YEŞİL SEBZE
Yapılan testlerde, bende kansızlık olduğu ortaya çıktı. Vitamin kullanmalı mıyım? A.S./Sivas
Sizde demir eksikliği varsa, demir içeren haplar kullanabilirsiniz. Ancak kemik iliğindeki alyuvarlarda azalma tespit edildiyse; B6 vitamini almalısınız. Bu vitamin; balık, tahıl ürünleri, yeşil yapraklı sebzeler, pirinç, yulaf, patates, elma, armut, fındık, fıstık ve ceviz gibi gıdalarda bolca bulunur. Bu tip gıdaların tüketilmesi, kansızlığınızı giderir. Ağır kansızlıklarda ise B6 içeren ilaçlar da kullanılabilir.

SPORLA VÜCUT GELİŞİR
20 yaşındayım. Vücudumu geliştirmek istiyorum. Bunun için ilaç kullanabilir miyim? S.G./ Tekirdağ
Vücut geliştirmek için en çok kullanılan ilaçların başında bir tür kimyasal hormon olan anabolik steroid gelir. Ancak bu ilaçlar bağımlılık yapar. Erkeklerde kısırlık, cinsel yetersizlik, ereksiyon kusuru ve hipotansiyona neden olan bu ilaçlar; kadınlarda ise seste kalınlaşma, sakal bıyık çıkması, adetlerde düzensizlik ve kısırlık gibi yan etkilere neden olabilir. Bu nedenle vücut geliştirmek için bu tür ilaçlar önerilmez. Spor yaparak amacınıza ulaşabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA