Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Fazla kırmızı biber alerjiye yol açar

40 yaşındayım ve tansiyon hastasıyım. Çok kırmızı biber tüketiyorum. Zararlı mıdır? A.S./Kayseri
Kırmızı biberin etken maddesi kapsaisindir. İdrar yaptırıcı, uyarıcı ve iştah açıcı etkisi vardır. İçerdiği flavanoidler, C vitamini, A vitamini ve beta karotenler gibi birçok antioksidanın damar sertliğini engellediği öne sürülmüştür.
Ayrıca kırmızı biberin mide için de koruyucu etkisi olduğuna inanılır. Antibakteriyel etkili olduğu ve bağırsakta şeker emilimini azalttığı için diyabet hastaları için faydalı olduğu da yapılan çalışmalarla gösterilmiştir. Ancak kapseisin alerjik kişilerde şiddetli alerjik reaksiyonlara (astım krizi, gözde enfeksiyon) neden olabilir. Bazı vakalarda reflüyü artırdığı da görülmüştür.
Mustafa Kemal Üniversitesi'nde 2009 yılında Dr. Adnan Burak Akçay ve arkadaşlarının yaptığı araştırmada; 29 yaşında bir erkeğin beline yapıştırdığı kapseisin içeren yakının, koroner spazm ve kalp krizine neden olduğu bildirilmiştir. Kırmızı biber dikkatli kullanılmalıdır.

GENÇLER DE KALP KRİZİ GEÇİRİR
22 yaşındaki oğlum spor yaparken kalp krizi geçirdi. Gençlerde kalp krizi neden olur? K.I./Ank.

Gençlerde kalp krizi, son zamanlarda sık karşılaşılan bir durumdur. Sebebi daha çok genetiktir. Yani ailede kalp, tansiyon veya kolesterol rahatsızlıkları olan biri varsa bu gençlerde de görülebilmektedir.

DAMARLAR TIKANIYOR

Kolesterol damarları tıkar ve buna bağlı olarak kalp krizi, inme gibi durumlar görülebilir. Normal şartlarda kanamayı önleyen trombositlerin kolesterolle uyarılmasıyla aktivite olması, pıhtı oluşturarak herhangi bir damarı tıkayabilir. Bu da kalp krizine neden olur.
Bu nedenle ailesinde genetik olarak kalp-damar hastalığı olanlar; 18 yaşından itibaren doktor kontrolünde olmalı ve kolesterol değerlerine bakılmalıdır.

AĞRI KESİCİLER AĞRI YAPABİLİR!
Devamlı ağrı kesici kullanmama rağmen baş ağrım hiç geçmiyor. Bunun sebebi nedir? U.T./İst.
Ağrı kesici ilaçlar da belli bir yerden sonra ağrı yapmaya başlar. Buna örnek olarak aspirin verilebilir.
Kronik baş ağrısı yaşayan kişilerde genellikle yüksek tansiyon vardır ya da yıllarca migren tedavisi görmüşler, çeşitli ilaçlar kullanmışlardır. Ağrı kesici ilaçlar kan hacminin artmasına neden olur ve hipertansiyon şiddetlenir. Ağrı kesiciler doktor kontrolünde alınmalıdır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA