Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Yeşil çay kanamaya eğilimi artırır

Düzenli olarak yeşil çay içiyorum, sağlığıma ne gibi bir faydası olabilir? H.S./Ankara
Yeşil çay, içerdiği flavonoidler ile güçlü antioksidan etki gösterdiğine inanılan bir üründür. Ayrıca içerdiği ksantin türevleri de solunum yollarını açarak nefes darlığında faydalı olabilmektedir. Metabolizmayı hızlandırarak ve bağırsaktan yağ emilimini azaltarak kilo verdirmeyi sağladığına inanılır. Beyinde kognitif fonksiyonları düzeltici etkisi olduğunu, bulantı, kusma, ishal gibi rahatsızlıkların giderilmesinde yararlı olduğunu gösteren bazı çalışmalar vardır. Hatta baş ağrısı, kanser ve terlemeyi önleyici etkisi olduğu bilinir ancak henüz kanıtlanamamıştır. Uzun süre çok miktarda kullanıldığında karaciğer hasarına yol açabilmektedir. Aspirin, ginseng gibi pıhtılaşmayı bozan ilaç kullanan kişilerde kanama eğilimini oluşturabilir. Ayrıca yeşil çayın, bazı alkalik ilaçların ince bağırsaklardan emilmesini azaltabileceği unutulmamalıdır. Bu nedenle aşırı tüketilmemelidir.

GÜMÜŞ KAP BAKTERİLERİ ÖLDÜREBİLİR
Kullandığımız gümüş sürahiler sağlığımıza zararlı mıdır? U.A./Samsun
Metalik gümüş bileşikleri bakteriyi barındırmaz. Bu nedenle de hijyeniktir. Ancak suda fazla çözünen ve fazla ironize olan gümüş bileşikleri uygulandıkları yerlerde tahriş etkisi yaratabilirler.

TOKSİK ETKİ OLUŞTURUR

Gümüşten yapılan bir kaba konan bakteriler kısa zamanda ölür. Yapılan araştırmalarda; gümüş para üzerine sürülen bakterilerin de öldüğü görülmüştür. Ancak gümüş sürahi içinde uzun zaman beklemiş suyu içen kişilerin mide ve bağırsak sisteminde toksik etki oluşturabilir. Bu nedenle gümüş metalinden yapılmış kaplara sıvı konulurken dikkatli olunması gerekir. Gümüş sürahi kullanacaksanız suyu içinde fazla bekletmeyin.

KINA KANSEROJEN ETKİ YARATABİLİR
Saçlarımıza sürdüğümüz kınanın herhangi bir yan etkisi olabilir mi? T.Y./Kayseri
Saçlı deriye sürülen her bileşik emilim gösterir. Bu nedenle kına, yara bulunan deride toksik etki yaratabilir. Buna en büyük örnek Hint kınası dediğimiz türdür. Kına, kına ağacından elde edilir. Bazı dövmelerde kullanılan Hint kınasının geniş deri alanında uzun süre bulunması kanserojen etki yaratabilir. Hamilelerde, kınanın bebekte sorun yaratma riskini de unutmamak gerekir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA