Türkiye'nin en iyi haber sitesi
STELYO BERBERAKİS

Umutları Atina'ya takılacak!

Yunan To Vima gazetesine göre bazı AB ülkeleri, Aralık'ta Ankara'nın Yunanistan'dan veto yemesini umuyor. Ancak komşu, "ikili ilişkilerin geleceği için" buna kesinlikle karşı çıkıyor

Bazı AB ülkeleri, Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesini önlemek için Yunanistan ve Kıbrıs Rum kesiminin veto hakkını kullanmasını ümit ediyor... Yunanistan'da yayımlanan To Vima gazetesi, Dışişleri Bakanlığı kaynaklarına dayandırdığı bir yazısında bu iddiaya yer verdi. Haberde "Bu ülkeler aralık ayındaki AB zirvesinde iki ülkenin veto haklarını kullanacaklarını ve Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesinin önleneceğini hesaplıyor" diye yazdı. Gazetenin haberinde Dışişleri Bakanlığı'nda AB büyükelçileriyle düzenlenen bir toplantıda geçen konuşmalara da yer verildi. Buna göre ismi açıklanmayan önemli bir AB ülkesi büyükelçisinin, "Türkiye, 1999 Helsinki anlaşması gereğince Ege sorunlarını 2004 sonuna kadar halletmeye ve Lahey Adalet Divanı'na gitmeye yanaşmadığı halde; Yunanistan nasıl olur da Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesini veto etmeyeceğini söyler" dedi. Gazete, "bu çabalara rağmen" Yunan hükümetinin Türkiye'ye müzakere tarihi verilmesinden yana olduğunu da vurguladı. Görüştüğümüz Yunan hükümeti yetkilileri, "Rum hükümetinin olası veto kullanmasıyla, Türk-Yunan ilişkilerindeki olumlu iklimin havaya uçacağından tedirgin olduğunu" belirtti. "AB ülkeleri Yunanistan'ın ardına saklanarak Türkiye'nin AB yolunu engelleyemecekler" diye konuştu. Yunan kaynaklar müzakere tarihi verilmesine karşı çıkan ülkelerin "müzakerelerin 2005 sonu ya da 2006 başında başlatılmasından ve müzakerelerin ne zaman sona ereceğiyle ilgili bir taahüt altına girilmemesinden" yana tavır sergileyeceklerini belirtti.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA