Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ENGELSİZ EKONOMİ CEMALETTİN GÜRSOY

Çalışan özürlüye, ekstra mola

Bugün, 01 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü. Engelli, engelsiz tüm çalışan emekçilerin özel gününü kutlarım. İşçilerin bayramı olan bu günde işsiz vatandaşlarımız bu özel günü buruk kutlayacak. Aynen engelliler gibi. Yıllardır istihdam alanından soyutlanan engelliler iş bulduğunda da türlü engellerle karşılaşıyor.

Özel sektöre özürlü olarak çalışan bir okurum da (ismi bende gizli) işvereninin türlü engeline takılmış. Soruyor:

"Türkiye İş Kurumu kanalıyla özel sektörde özürlü olarak işe başladım. İlk yılımda bir sorun yaşamadım. Ancak ikinci yılımda şefim bini konumum dışında çalıştırmaya başladı. Çok fazla ayakta kaldığım için rahatsızlığım artmaya başladı. Amirlerime; "Sakatlğım nedeniyle fazla ayakta kalamıyorum. 5-10 dakika dinlenmem gerekiyor" dedim. Ama nafile... Zar zor iş buldum. Bu işimi de kaybetmek istemiyorum. Bana bir yol gösterin.

CEVAP: Değerli okurum. 5378 sayılı Özürlüler Yasası ve 4857 sayılı İş Kanunu hükümler açık. Özürlü kadrosundan işe başlayan biri konumuna göre işe başlatılır. Ayrıca işe başlatılan özürlü mesai saatleri içinde 15 dakikalık dinlenme hakkı bulunuyor. Bu kurala uymayan ve yasalardan bi haber olan kişileri Çalışma Bakanlığı ve Türkiye İş Kurumu müdürlüklerine şikayet ediniz. Ayrıca Engelli Hakları Merkezi Genel Başkan Yardımcısı Avukat Turgay Özcan'ı 0542-5431801 telefondan arayıp hukuki girişim başlatabilirsiniz.


SORU: Kumuda engelli kontenjanından işe girdim. İstanbul'dan başka bir ile gidebilir miyim?. Eyüp Kerpeten

CEVAP: 5378 sayılı Özürlüler Yasası Madde 21'deki hükme göre; engeliniz devamlı tedaviyi gerektiriyorsa ve bunu bir hekim raporuyla kanıtlayıp, çalıştığınız kısımdaki yetkiliye bir dilekçeyle bildirdiğinizde başka bir yere nakliniz yapılabilir.


SORU: Diyaliz hastasıyım ve tek böbreğim de yok. Acaba engelli haklarından yararlanmam mümkün mü? İ. Tekke

CEVAP: Yürürlükteki mevzutalara göre hükme engelli haklarından yararlanabilmeniz en az yüzde 40 sakatlık raporunuzun olması şart.


SORU: 6 Ağustos 1987'de işe başladım. Yüzde 44.3 raporla ne zaman emekli olabilirim? Teşşekkürler. Seyit Tokmak

CEVAP: 17 yılı tamamlayıp, 3 bin 0920 gününüzü doldurduğunuz zaman emekli olabilirsiniz.



SORU: Yüzde 46 raporumla 2007'de işe başladım. Emeklilik hesabım nedir? Haydar Kaşıbeyez

CEVAP: Emeklilik süreniz 18 yıl 4 bin 680 gün.



Sorularınız için iletişim bilgileri:

Faks: (0212) 354 34 69
Tel : (0212) 354 34 76
e-posta: cemalettin.gursoy@sabah.com.tr
SMS: CG yazıp 4122'ye gönderin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA