Türkiye'nin en iyi haber sitesi
REFİK DURBAŞ

Anadolu'dan İstanbul'a sanat köprüsü

40 bin kilometre yol kat ettiler, dört bin sanatçı ve sanatçı adayının ürettiği bin 300'ün üzerinde yapıt ile kucaklaştılar. Akıllarında, gönüllerinde, eteklerinde taşıdıkları düşleri ve düşünceleri paylaştılar. Dünyanın en zengin, en büyük uygarlıklarından birinin kaynağından sanat üretiyorlardı. Kimini üzerek, kimini istemeden kırarak, hatta bazılarını küstürerek Anadolu'dan İstanbul'a geldiler. Bazı heykeller, çerçeveler kırıldı. Kredi alıp, yol parası yapan sanatçılar oldu. Peki, amaçları neydi? Amaçları, Anadolu uygarlıklarının günümüz sanatına etkisi, kültürel birikim bağlamında bu uygarlıkların değerlendirilmesi, bu birikimden yola çıkarak ne kadar evrensel ürünler ortaya konduğunun sorgulanması ve Anadolu'da bulunan üniversitelerin güzel sanatlar bölümlerine bir açılım sağlayarak aydınlatıcı bir sanat hareketi başlatılmasıydı. Bir başka deyişle, İstanbul'u oluşturan kozmopolit dokunun kaynağına gitmek ve orada bin yıllardır birikmiş olan kültürü ortaya çıkararak farkındalık yaratmaktı.

DOKUZ SERGİ GERÇEKLEŞTİ
Projenin adını 'Sanatın Anadolu Aydınlanması' koydular. Danışma Kurulu üyeleri Prof. Dr. Devrim Erbil, Prof. Dr. Adem Genç, Ara Güler, Gürol Sözen, Erkal Yavi, Doç. Dr. Leyla Pınar, Refik Durbaş, Prof. Dr. Ferit Özşen ve Tilbe Saran, bu amaçla Samsun'dan Hatay'a, Çanakkale'den Van'a, Bursa'dan Diyarbakır'a 21 ilde toplam 25 üniversiteyi ziyaret ettiler. İki yıl içinde proje kapsamında, Anadolu'nun çeşitli illerinden 15 üniversiteden 18 grup, güzel sanatlar bölümlerinde eğitim veren ve alan sanatçı adayları, ürettikleri çalışmalarını, dokuz adet sergiyle İstanbullularla buluşturdu. Şimdi de yedi üniversite çalışma grubunun 800'ü aşkın yapıtı, 'Sanatın Anadolu Aydınlanması Final Sergisi' adı altında 3 Kasım Çarşamba günü, Işık Üniversitesi Sergi Salonu, Galeri Işık'ta ziyarete açıldı. 30 Kasım 2010'a kadar görülebilecek sergide Eskişehir Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi (GSF), Erzurum Atatürk Üniversitesi GSF, Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi GSF-EF, Samsun 19 Mayıs Üniversitesi EF, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi GSF, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, Bursa Uludağ Üniversitesi GSF ve İstanbul Işık Üniversitesi GSF öğretim görevlileri ve öğrencilerinin çalışmalarından oluşan 800'ü aşkın yapıt yer alıyor. Projenin ana sponsoru Live Sanat Yönetim Kurulu Başkanı Mayir Saranga açılışta yaptığı konuşmasında "İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti kültür projeleri arasında yer alan Anadolu'nun kültürel mirasını yansıtan ve ülkemizin dört bir yanındaki GSF öğretim görevlileri ve öğrencilerinin ürettiği eserleri sanatseverler ile buluşturan bu projeye bir İstanbul şirketi olarak imza atmaktan büyük bir onur ve gurur duyuyoruz," dedi. Projeyi tasarlayan ve yöneten Ali Akdamar da düşüncelerini şöyle aktardı: "Bu kent var olduğu süreden beri pek çok konuda Avrupa'ya öncülük etmiş, Avrupa'nın güneşin doğduğu topraklara açılan kapısı olmuştur. Onlar için de güneş Anadolu'dan doğmuştur. Bilimi, sanatı, uygarlığı Anadolu'dan almıştır Avrupa. Bugün Anadolu, içinde bulunduğu gaflet nedeniyle derin bir uykuda. Egemen güçlerin ninnileriyle tatlı rüyalar görüyor. İşte 'Sanatın Anadolu Aydınlanması' projesinin amacı, sanatçıları içinde bulundukları uykudan uyandırmak, yaşadıklarının rüya olduğunun farkına varmalarını sağlamak." Gerçekten de bu projeyle İstanbul ve Anadolu arasında bir sanat köprüsü kurulduğu gibi, geçmiş birikimin yarına yansıtılmasıyla da ulusaldan evrensele sanat dünyamıza yeni açılımlar kazandırılmış oldu. Bu, Anadolu'nun sanata ilgisinin bir göstergesiydi ayrıca...

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA