Türkiye'nin en iyi haber sitesi
YAVUZ DONAT

Parti nasıl yönetilir?

Sayın Demirel... Meclis'te, büyük grupların yönetimi zordur... Bunca yılın deneyimi ile söyler misiniz, kalabalık gruplar nasıl yönetilir?
- Bunun kuralı yok... Yönetirken, adil olmak lazımdır... Yönetici, tasarruflarında haklı olmalıdır... Kendine göre değil, herkese göre haklılık.
- Lider bazen "beğenmeyen istifayı versin, gitsin" der mi?.. Siz de belki geçmişte "isteyen gitsin" dediniz... Yani Adalet Parti'den kopma olayı... Demokratik Parti'nin doğuşu.
- Hayır... Ben bir olayla karşı karşıya kaldım.
- Hangi olay?
- Seçildik, geldik. (1969 seçimleri) Yüzde 47 oy almıştık... Meydanlara arkadaşlarımla birlikte çıkmıştık... Seçimin üzerinden 3 ay geçmişti... Bütçemizi yaptık... Arkadaşlarımızın bir kısmı, bütçeye oy vermedi.
- Ve hükümet istifa etmek zorunda kaldı.
- Doğru... Partiden kopmalar oldu... Ama "isteyen gitsin" demedim... Nitekim giden arkadaşların çoğunu daha sonra partiye geri aldım.
- Büyük grupların yönetiminde parti başkanının üslubu nasıl olmalı?
- Bir İtalyan Başbakanı vardı... Dışişleri Bakanlığı da yapmıştı... Öldürdüler... 1971'de, bizim partinin içinde sıkıntılar olduğu zaman Türkiye'yi ziyaret ediyordu... Bir şey söyledi, hiç unutmam.
- Ne demişti?
- Dedi ki... Parti içi problemlerden dolayı ne diye telaş ediyorsunuz?.. Benim partimde 4-5 ayrı grup var... Ben bir şey yapacağım zaman o grupların liderleriyle konuşurum... Siz de böyle yapın.
- Yani parti içinde hiziplerin olması doğal.
- Evet, doğal... Fakat.
- Fakat... Nedir?
- Hizipler, partiyi yönetilemez hale getirmemeli... Disiplinden mahrum hale getirmemeli... Yoksa parti, parti olmaktan çıkar.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA