Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Tansiyon için hekime danışın

Bende yok ama ailemde tansiyon hastaları var. Bu nedenle sürekli kendi tansiyonumu ölçüyorum. Tansiyonumun yüksek olduğunu nasıl anlarım? N.G./Mersin
Yaş ilerledikçe yüksek tansiyon riski artar. Özellikle fazla kilo ya da kötü alışkanlıklar, yüksek tansiyon riskini artırır. Ayrıca ailede yüksek tansiyonu olanların bulunması, konuyu daha da önemli hale getirir.

İDEAL ÖLÇÜ 120/80
Yüksek tansiyon; kalp krizi ya da inme gibi rahatsızlıklara yol açabildiği için tedavi edilmesi gerekir. Yüksek tansiyonla savaşmak, böbrek sağlığını korumak için de önemlidir. Sağlıklı bir yetişkinin tansiyonun, 120/80 yani 12/8'in altında olması gerekir. Yaptığınız ölçümlerde tansiyonunuz 140/90'ın üzerinde çıkarsa, sizde yüksek tansiyon var demektir. Bu iki değerin arasında ise yüksek tansiyona meyillisinizdir. Her iki durumda da doktorun önerilerine göre tansiyonunuzu kontrol altına almalısınız.

ÖNCE ELLER VE BURUN DONAR
Bizim buralarda el ve ayakların donmasına sık rastlanır. İnsanların hangi hızda donduğunu çok merak ediyorum. Bana bilgi verir misiniz? K.A./Ağrı
Soğuğa maruz kalanların en çok ayak parmakları, burun, kulak, yüz ve elleri etkilenir. Bu bölgeler vücudun diğer yerlerine göre hem daha az korunaklıdır, hem de buralarda kan akımı daha azdır. Sıcak kan; kalbi ve iç organları soğuğun etkisinden korumak için daha çok iç organlara yönlendirilir. Uzun süre soğukla temas edilirse organlar donabilir. Uygun şartlar gerçekleşirse insan birkaç dakikada donabilir. Örneğin; -18 derecede çıplak ten beş dakikada, -40 derecede bir dakikada, -55 derecede ise 30 saniyede donabilir.

İYİLEŞMEK İÇİN DİNLENMEK GEREK
Yoğun iş tempom yüzünden hastalansam da dinlenecek zaman bulamıyorum. Hastalığımı ayakta atlatmak zorunda kalıyorum. Bu doğru mu? L.M./Konya
Özellikle üst solunum yolu enfeksiyonları ve grip, ayakta atlatılmaya çalışılır. Görmezden gelinirse hastalığın çabuk geçeceği düşünülür ya da patrondan korkulduğu için izin istenmez. Ancak akıllı patron, hasta çalışanını hemen eve gönderendir. Çünkü işe gelmeye zorlanan o tek çalışan, hastalığını bütün iş yerine bulaştırırsa asıl problem o zaman başlar. Özellikle ateş yükselmişse, evde kalıp bol sıvı almak ve istirahat etmek iyileşme sürecini çok hızlandıracaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA