Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Yağlı balık, hafızayı güçlendirir

Kızım bu yıl üniversite sınavlarına girecek. Bu dönemde hafızasını güçlendirmek için hangi besinleri tüketmesi gerekiyor? R.B./ Rize
Tükettiğimiz gıdalar; hafıza üzerine de olumlu ya da olumsuz etkiler gösterirler. Dengesiz beslenme, aşırı şeker tüketimi ve uzun süre açlık; hafızayı zayıflatır. Fosforlu besin maddeleri, B ve E vitaminleri bakımından zengin besinler ise hafızayı kuvvetlendir.

DEMİR FAYDALI
Süt, yoğurt, tam tahıllı ürünler, kuru baklagiller, fındık, badem; diyetten eksik edilmemeli.
Haftada bir ya da iki defa yağlı balıklar tüketilmeli.
B vitamini, stresi ve beyin yorgunluğunu önler. B vitaminini ekmek, kuru baklagiller ve tahıllar gibi gıdalardan almak mümkün.
Demir hafıza için faydalıdır. Yumurta, kırmızı et, koyu yeşil sebzeler ve pekmez gibi besinlerden bu ihtiyaç karşılanabilir. Demirin çabuk emilmesi için C vitamini ile birlikte alınması gerekir.
E vitamini ise bitkisel yağlar ve yağlı tohumlardan alınmalı.

LİFLİ GIDALAR KABIZLIĞI GİDERİYOR
Son bir aydır kabızlık yaşıyorum. Lifli gıdaların kabızlığı giderdiğini duydum, doğru mu? Günde ne kadar lifli gıda tüketmeliyiz? T.K./Mardin
Bazen aldığımız gıdalar ilaç etkisi gösterebilir. Özellikle kronik kabızlığın tedavisinde posalı beslenmek, ilaç yerine geçer. İki tür lif vardır; suda eriyenler ve suda erimeyenler. Bir kadın günde ortalama 25 gr., erkek ise 38 gr. lif almalıdır. Suda eriyenler sindirimi rahatlatırken, suda erimeyenler bağırsaklarda kütle teşkil ederek dışkılamayı kolaylaştırır. Bu nedenle lifi bol yiyecekler öncelikle tercih edilmelidir. Kepekli, çavdarlı, yulaflı ya da tam buğday ekmeği tercih edilmeli. Yeşil sebzeler ve taze meyveler, kabukları ile tüketilmeli. Kuru meyveler yenmeli.

YABAN MERSİNİ ENFEKSİYONU ÖNLER
Çok sık idrar yolu enfeksiyonu geçiriyorum. Tükettiğim gıdalarla bu soruna çare bulabilir miyim? Nasıl beslenmem gerekiyor? S.H./Denizli
Araştırmalar; yaban mersininin düzenli tüketilmesinin, idrar yolu enfeksiyonlarını azalttığını gösteriyor. Yaban mersininin içinde bulunan ve tenen denilen madde, bakterilerin mesane yüzeyine yerleşmesini önler. İdrar yollarındaki enfeksiyonu tetikleyen; kadınlanda vajinit, erkeklerde ise prostatit gibi başka enfeksiyon ya da tahrişler olabilir. Ayrıca şeker benzeri hastalıklar, taş ya da yapısal bozukluklar da enfeksiyona neden olabilir. Öncelikle sorunun ne olduğunu araştırmak gerekir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA