Türkiye'nin en iyi haber sitesi
AİLENİZİN DOKTORU DR. EREN EROĞLU

Akdeniz anemisi genetik mi?

"Abimde ve babamda Akdeniz anemisi hastalığı var. Bu hastalık genetik midir?"-M.M./İstanbul
Akdeniz anemisi, tıbbi literatürdeki adıyla talasemi; daha çok Akdenizliler'de, Afrikalılar'da ve Güney Doğu Asyalılar'da görülen, genetik olarak ebeveynlerden çocuklara taşınabilen bir kansızlık türüdür.

EŞİNİZ DE TAŞIYICI MI?
Bu hastalık; kanda oksijenin taşınmasını gerçekleştiren hemoglobin yapımındaki hatadan kaynaklanır. Hastalığın ağırlığı; hem anne, hem de babadan geçip geçmediğine göre değişir. Hastalık sadece bir taraftan geliyor ise belirtiler çok daha hafif olabilir ve buna minor hastalık denir. Siz şimdiye kadar bir sıkıntı yaşamadığınıza göre; ancak minor yani taşıyıcı olabilirsiniz ya da tamamen sağlıklısınızdır. Ancak müstakbel eşiniz de taşıyıcı ise çocuklarınızın hasta olma riski vardır. Evlenmeden önce, özellikle ailede taşıyıcı bir kardeş varsa, mutlaka gerekli tetkikleri yaptırmalısınız.

DİYABET YARAYA NEDEN OLABİLİR
"Şeker hastasıyım,bu nedenle ayak yaralarım iyileşmiyor. Ne yapmamı önerirsiniz?" -N.I./İzmir
Şeker hastasıysanız, zaman içerisinde sizin kontrolünüzün dışına çıkan komplikasyonlar gelişebilir. Bahsettiğiniz 'diyabetik ayak' sorunu da uzun süre devam eden şeker hastalığının istenmeyen sonucu olarak karşımıza çıkar. Buradaki sorun; şeker hastalığı sonucu gelişen his kaybı ve dolaşım bozukluğudur. Kanlanmanın yetersiz olması nedeniyle yaralar çok zor iyileşir. Yapılması gereken en önemli şey; kesinlikle vurmayacak rahat ayakkabılar giymek, her gün ayak bakımı yapmak ve bir yaralanma ortaya çıkmış ise ciddiye almaktır.

AĞIZ KOKUSU NEDEN OLUR?
"Ne yaptımsa ağzımdaki koku bir türlü geçmedi. Bundan kurtulmanın yolu yok mu?"- F.I./İstanbul
Ağız kokusuna sebep olan haller söyle sıralanabilir: Diş ve diş eti hastalıkları, karaciğer sorunları, solunum yolundaki tümorler ve enfeksiyonlar. Her ne kadar mide hastalıklarının kokuya sebep olabileceğine dair genel bir kanı varsa da bu pek de doğru değildir. Bir de psikojenik ağız kokusu vardır; kişinin kendisinden başka kimse kötü kokuyu duymaz. Bu durum genellikle endişeli ruh hali ile birlikte görülür. Bu kriterler tek tek kontrol edilerek şikayetlerinizin sebebi belirlenebilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA