Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Çok bitkin hissediyorum

20 yaşındayım ve kendimi çok bitkin hissediyorum. Ne zaman vitamin ihtiyacımız artar? H.B./İstanbul

Vücut ağırlığının korunması ve sağlığın dengede olabilmesi için enerji üretim ve tüketiminin dengeli olması gerekir.

BİLİNÇSİZ DİYETLER
Vitaminlerin vücuda girişinin azaldığı, kötü beslenme, açlık, kontrolsüz ya da bilinçsiz zayıflama diyeti uygulama ve gastrit gibi vitamin emiliminin bozulduğu mide-bağırsak hastalıklarında vitamin gereksinimi artar. Ayrıca hamilelik ve emzirme döneminde, 70 yaş üzerindekilerde, menopozda, çocukluk ve adölasan çağlarında, diyabet, kalp ve damar hastalarında, astım, romatizma ve tüberküloz gibi kronik hastalıklarda da vitamin yetersizlikleri görülebilir. En önemlisi; A, B1, B2, B6, B12, C, D ve K vitamini ile pantotenik asittir. Bunların büyük kısmı yeşil sebzeler ve meyveler ile süt, yumurta, balık, tavuk eti gibi hayvansal ürünlerde bol miktarda bulunur. Bu besinlerin bu dönemlerde çokça tüketilmesi gerekmektedir.

'Çin restoranı tanısı' nedir?
Bir Çin restoranında yemek yedikten sonra vücudumda kızarma, kaşıntı ve şişlikler oluştu. 'Çin restoranı tanısı' kondu. Bu nedir? S.Ş./Ankara

Bu; gıdalara lezzet verici amaçla ya da tatlandırıcı olarak katılan 'monosodyum glutamat'ın sebep olabildiği bir tablodur. Mao türevi antidepresan kullananlarda bu tablo daha şiddetli gözlenir, hatta ölüme yol açabilir. Bu gibi durumlarda; kaşıntı, yüzde, dudakta, ayaklarda ödem, kızarıklık, sıcaklık hissi, yanma, burunda akıntı, ellerde titreme, kas ağrıları, boyun sırt ve göğüste kas ağrıları, baş ağrısı ve hatta alerjiye bağlı şok ve ölüm tablosu gelişebilir. Bu durum daha çok Amerika başta olmak üzere Avrupa gibi yurt dışındaki Çin restoranlarında sık görülür.

Tansiyon ilacı saç döker mi?
Yüksek tansiyon hastasıyım ve kolesterol tedavisi görüyorum. Saçlarım dökülüyor. Bu durumun ilaçlarla bir ilgisi olabilir mi? K.A./Antalya

Nadir de olsa (yüzde 1'in altında) bazı tansiyon düşürücü ilaçlar ve kolesterol ilaçlarının, saç dökülmesi ve tırnak kırılmasına sebep olduğu yönünde raporlar vardır. Ancak bunların, yapılan diyetle oluşan vitamin yetersizliğinden mi yoksa ilaca bağlı olarak mı geliştiği henüz kanıtlanmamıştır. Bu nedenle kullanılan ilaçlarla ilgili vakit kaybetmeden hekime başvurulması büyük önem taşımaktadır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA