Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Oksijen fazlalığı zararlı mı?

Evde zaman zaman oksijen tüpü kullanıyorum. Oksijen fazlalığının zararı olur mu? O.H./İstanbul
Her şeyin fazlası zararlı olduğu gibi, tabii ki bu da zararlıdır; öldürücü bile olabilir. Aşırı su tüketimi, aşırı yağlı ve şekerli beslenme, aşırı tuz alımı gibi; fazla oksijen solunması da vücut içinde ciddi hasarlara yol açabilir.

NAR VE ELMA TÜKETİN

Özellikle son zamanlarda astım veya KOAH hastalarının evde oksijen tüpü kullanması yaygınlaştı. Bu kişilerin fazla ve devamlı oksijen kullanmaları; solunum merkezinde depresyona yol açarak hastaların kendi doğal solunumunun bozulmasına neden olabilir. Ayrıca dokulardaki oksijen fazlalığı; serbest radikal hasarına yol açabilir. Bu durum özellikle damar sertliği, bronşit, Alzheimer, inme, MS, Parkinson, diyabet gibi hastalıklarda, komplikasyonların daha erken çıkmasına yol açabilir. Oksijen fazlalığına karşı; bol miktarda nar, elma, kayısı, çilek ve kırmızı üzüm gibi antioksidan içeren meyvelerin yenilmesi önerilir.

AVUÇ İÇLERİNDEKİ SARARMALAR

Kemik ağrısı, avuçlarımda sararma, baş ağrısı gibi şikayetlerim var. Bunların sebebi ne olabilir? Y.S./Van
Daha çok meyve ve sebze ağırlıklı beslenme; havuç ve domates gibi besinlerin fazla tüketilmesi, bu sorunlara yol açabiliyor. Bu besinlerde bulunan betakaroten; karaciğerde A vitaminine çevrilerek görev yapıyor. Ancak bu gıdaların aşırı alınması; el ve avuçlarda sararma, baş ağrıları, depresyon, cilt ve tırnaklarda kırılma, saç dökülmeleri kemik ve eklem ağrıları, karın ağrıları, karaciğer yağlanmasına neden olabiliyor. A vitamini fazlalığı sendromu bebeklerde; kemiklerde şekil bozukluklarına neden olabilir, büyümeleri durabilir. Genellikle günde 3 bin ünite A vitaminin üzerine çıkmamak gerekiyor. Ayrıca bu gibi şikayetleri olan kişilerin; kanlarında A vitamini düzeylerine baktırmalarında da fayda var.

BURUN KANAMASININ NEDENİ

Sık sık burnum kanıyor. Yaşadığım bu sorun vitamin eksikliğine bağlı olabilir mi? S.Ş./Ankara
Genellikle K vitamini eksikliğinde; burun kanaması, ciltte morarma, siyah lekeler, cilt altı kanamaları oluşabilir. K vitamini eksikliği; kötü beslenme sonucu, yeşil yapraklı bitkilerin az yenilmesinden kaynaklanır. Yoğurt vücuttaki K vitamini yapımını artırır. Dolayısıyla yoğurt ve ayran gibi ürünleri fazla tüketmeniz size yarar sağlayacaktır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA