Türkiye'nin en iyi haber sitesi
PROF. DR. AYKAN CANBERK

Akdeniz ateşi hastalığına karşı

45 yaşındayım ve ailevi Akdeniz ateşi (FMF) hastasıyım. 20 yıldan beri korşisin kullanıyorum. Uzun süreli kullanımda yan etkileri var mıdır? Y.F./Antalya

Akdeniz ateşi ya da FMF; nedeni kesin olarak aydınlatılmamış, genetik bir hastalıktır. Şiddetli karın ağrıları ve ateş; önde gelen belirtileridir. Bunlara bulantı, kusma, bel ve bacak ağrıları da eklenebilir. Bağırsak düğümlenmesi gibi akut batın sendromları ile karışabilir. Aylar, hatta yıllarca sessiz dönemler gösterebilir. Kesin tedavisi olmamakla birlikte korşisinden büyük yarar sağlanıyor. Ayrıca bu ilaç, koruyucu amaçla da uzun süre kullanılabiliyor. Ancak uzun süreli kullanımında yan etkiler gelişebilir.

ALTI AYDA BİR TAHLİL
Bunlar yüzde 10 vakada karın ağrısı, yüzde 23 vakada ishal, yüzde 3 vakada boğaz ve yutak ağrısına neden olabildiği gibi; karaciğer hasarına, yaşamı tehdit eden kansızlıklara, lökosit ve trombosit sayısında azalmalara ve kas ağrılarına da yol açabilir. İlaç kullananlar, altı ayda bir kan testi yaptırmalı.

Her gün C vitamini alınmalı mı?
Çok sık grip oluyorum. Günde düzenli olarak 1000 mg. C vitamini alıyorum. Bunun herhangi bir yan etkisi var mıdır acaba? L.T./İstanbul
C vitamini genel olarak ciddi yan etkileri olmayan bir ajandır. Ancak uzun süre kullanılması; özellikle mide-bağırsakta yan etkilere yol açabilir. Asidik yapısı nedeniyle midede yanma, ekşime, kaynama yapabildiği gibi özofajit ve gastrite de neden olabilir. Bazen çok nadir olarak ince bağırsak tıkanmasına da yol açabildiği rapor edilmiştir. Asidik yapısı böbrekte de sıkıntı yaratabilir. Ayrıca C vitamini kullanan bu kişilerin alüminyum içeren antiasitler kullanması; alüminyumun emilimini artırır ve kandaki alimünyum düzeyini yükseltir. Bu da toksik etkiye, epilepsiye ve komaya neden olabilir. Hatta beyin hasarları da gelişebilir.

Yaşlılıkta ginseng kullanımı
80 yaşındayım. Hipertansiyon ve şeker hastasıyım. Cinsel hayatım çok kötü. Ginseng kullanmamın bir yararı olur mu acaba? İ.Ş./Kocaeli
Diyabetli hastalarda ginseng; hipoglisemiyi tetikleyebilir. Ayrıca tansiyonu yükselterek kalpte zarar oluşturabilir. Aspirin kullanan kişilerin de ginseng alırken özellikle dikkatli olmaları gerekir çünkü kanama eğilimini artırabilir. Bu durum burun kanaması, ciltte morarmalar, hemoroid kanamaları ve hatta mide kanamasına sebep olabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA