Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

New York’ta herkes elinde Koronavirüs haritasıyla geziyor

New York'taki 14'üncü günüm. Koronavirüs vakaları hızla artıyor. Sanki 'Contagion' (Salgın) filminin içindeyim... Herkes elinde Google'ın koronavirüs haritasıyla geziyor. Harita; son durumu, güncel hasta sayısını, virüsün hangi şirket çalışanında çıktığını, nasıl bir vaka olduğunu vs. hepsini gösteriyor. Herkes gideceği yeri takip ediyor, iki sokak ileride bir vaka görüldüyse, hemen o bölgedeki görüşmeler iptal edilebiliyor. Virüs tespit edilen noktanın üzerine tıkladığınızda olay ve kişilerin durumuyla ilgili haber çıkıyor. Müthiş bir sistem.

GERGİNLİK VAR
Öte yandan şehirde panik değil, gerginlik var. Kimse kimseye yürürken bile fazla yaklaşmıyor, inanılmaz bilinçliler. Bu arada hemen okullar tatil edildi, iş yerleri evden çalışmaya izin verdi, tüm etkinlikler iptal edildi. Avrupa'dan gelenlere 30 gün giriş kapatıldı. 'Panik yapmayın, önleminizi alın, sakin olun ve ortalığı galeyana getirmeyin' diye e-mailler paylaşıldı. İnsanlar bağışıklıklarını güçlendirmek için vitamin satılan mağazalara, meyve suyu satan dükkanlara akın ediyor. Burada 'Bağışıklığınıza güvenin, kendinize ve etrafınızdakilere iyi bakın' mottosu esas. 'Boost your immune system (Bağışıklığınızı güçlendirin) sözü, artık gerçekten rüyama giriyor.

HUBUBATLARI DEĞİL, EVİNİZDEKİ YAŞLILARI DÜŞÜNÜN

New York'ta borsada yaşanan sert düşüşler nedeniyle Wall Street yöneticileri gergin, ekonomik saldırı yorumları da yapılıyor. Tüm bunlar olurken Tesla ve SpaceX'in CEO'su Elon Musk, kendi hisselerinin de düşmesinden dolayı tüm dünyada virüs nedeniyle yaşanan paniği aptalca bulduğunu söyledi. Sözleri tepki çekse de, New York'un büyük bir kısmı onu destekliyor çünkü burada panik ile önlem almak arasında ciddi bir fark var. Mantıklı ve soğukkanlı olmak esas ama bunun vurdumduymazlıkla alakası yok. New York'ta yaşayanlar; vitamin alıyor, bağışıklıklarını güçlendiriyor, öyle markete koşup rafları filan indirmiyor hemen. Siz de marketteki hububatları düşünmek yerine, hastalığın en çok etkilediği kesim olan yaşlılara dikkat edin, büyüklerinizin evden çıkmasına engel olun. Bu arada Dünya Sağlık Örgütü'ne göre; her gün 30 bin kişi kanserden ölüyor, bunu da unutmayın.

KORONA DİYETİ
Bilinçsizce uygulanan beslenme programları bu dönem çok tehlikeli çünkü bu diyetler bağışıklığın düşmanı. New York'ta Korona diyeti diye bir şey duydum. Listeye baktım; multivitaminler, koyu yeşil yapraklı sebzelerden oluşan, çinko açısından bağışıklığa destek çorba, yağlı tohumlar, sağlıklı atıştırmalıklar... Bu diyet değil, ömür uzatma reçetesi... Korona nasıl bir bilinç açtıysan insanlarda, ben de uygulayacağım.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA