Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Sosyal mesafeye dikkat çeken eserler farkındalık oluşturuyor

SABAH ve Daily SABAH'ın medya sponsoru olduğu Step İstanbul, bu yıl hem fiziksel, hem de online olarak sanatseverlerle buluştu. Farklı ama son derece güvenli bir deneyimdi. Step İstanbul, bu proje adına, 'Hayatın devam etmesi için sanatın desteklenmesi şart' sloganını seçmiş. Bu zorlu günlerde nasıl iyi geldi anlatamam. Step İstanbul, bu yıl herkesin merak ettiği Taksim 360'ta hayata geçti. İçeri girdiğiniz anda alanın açık hava ve tek tek galeri konseptinde tasarlanması dikkat çekiyor. Vision Art galeriden içeri girdiğiniz anda karşınıza çıkan Leyla Emadi'nin Stay Away eseri tam da bugünlere uygun bir mesaj veriyor. Sanatçı eseri, sanatçı evlere kapandığımız Mart ayında, pandemi döneminde üretmişti. Emadi, sosyal mesafeye dikkat çeken bu eserde uzak dur çağrısıyla sanatseverlere gönderme yapıyor.

ULAŞILABİLİR SANAT
Step İstanbul'da dikkatimi çeken bir diğer eser ise Redart'ta bulunan İlkem Güneri'nin, sevimliliğin içerisinde toplumu etkilemiş kötü olayları konu alan işleri oldu. Eserlerdeki konular içerisinde savaşlar, yok etmeler ve kadınlara yönelik kullanılmış zorluklar yer alıyor. Özellikle 'Küçük Kadın Çeyizi' çalışmasında karanlık içerisinde gözleri yaşlı bir portre ve bu portrenin etrafında tığ işi işlenmiş. Çocuk evliliklerine dikkat çekilen bu çalışmada çeyiz tığ işi değil, küçük bir kızın gözyaşlarıdır. Ford'un ana sponsorluğunda gerçekleşen Step İstanbul, ulaşılabilir sanat olgusuyla sanatı herkesle buluşturmayı hedefleyen bir proje. Koleksiyoner olmaya bir yerden başlamak için 22 Kasım'a kadar Taksim 360'da ya da online olarak ziyaret edebilirsiniz. Step İstanbul'da büyük ilgi gören işlerden biri de kaportadan yapılmış bir eserdi. Minyatür sanatından aldığı ilhamı pop-art imgelerle harmanlayan Gökhan Tüfekçi ile tabiata olan hayranlığını hayvan formları üzerinden ifade eden Göksu Gül, Ford'un yeni SUV modeli Puma'nın kaportası üzerine resmetmişler. Step İstanbul'un ana sponsoru olan Ford'un iş birliğinde calling mag tarafından kürate edilen sergi, sokak sanatından gelen iki genç sanatçının çağdaş ve heyecan verici üslupları Ford Puma'nın şehirli ve genç ruhunun altını çiziyor.

ADI ÇOK DUYULACAK
Step İstanbul'da; sanatçı, küratör ve sanatseverleri aynı platformda bir araya getirerek dijital sanatın herkes tarafından ulaşılabilir olmasını sağlayacak bir girişimle tanıştım. De Artium'u unutmayın çünkü Türkiye'de dijital sanatın öncüsü olarak daha adını çok duyacaksınız. Artistik direktörlüğünü Hakan Yılmaz ile Mehmet Ünal'ın üstlendiği, teknoloji girişimcisi ve yatırımcı Utkan Sanda'nın desteklediği projenin küratörlüğünü Esra Özkan, mimari tasarımını ise Ecem Dilan Köse yapıyor. Bu girişime rekor bir yatırım aldıklarını da öğreniyorum. Platform öyle güzel ki, aylık farklı abonelik modelleriyle web üzerinden dijital sanat eserlerini kiralayabiliyorsunuz ve ev, ofis ve kamusal mekanlarda sergileyebiliyorsunuz. Sadece bir internet sitesi üzerinden değil, aynı zamanda mobil uygulama kullanılarak da platform üzerinden eserlere ulaşılabiliyor. De Artium eserleri, izleyicilerle ilk kez aralık ayında Contemporary Istanbul'da buluşacak, merakla 16 Aralık'ı bekliyoruz.

Yeni nesil sanat BASE 2020'de

Bu hafta tam bir sanat şöleniydi. Step İstanbul'dan sonraki durağım, yeni mezun sanatçı adaylarını profesyonel hayata geçişlerinde destekleyen BASE oldu. Proje, dördüncü yılında gündemin nabzını tutarak sanatseverleri 'Uzak Yakın' temasıyla buluşturdu. 25 Kasım'a kadar Tophane- i Amire'de görebileceğiniz sergi, bu yıl 22 şehir, 32 üniversiteden 102 sanatçının katılımıyla gerçekleşmiş. Öte yandan BASE 2020, bu yıl sergiyi online ziyaret etmek isteyenler için 'www.base. ist' adresinden de gezebilme imkanı sunuyor. Türkiye'de sanatın geleceği yeni neslin desteklenmesi, doğru yönlendirilmesi ve bir arada olmalarıyla mümkün olabilecek bunu sağlayabilen BASE gibi projelerin çoğalması dileğiyle.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA