Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FUNDA KARAYEL

Sosyal sorumluluk projesi ile Harvard’a girmek mümkün

Ne mutlu ki dünyaca ünlü bir kurumsal sosyal sorumluluk projesi yarışması, bu yıl Türk öğrencilere de katılım şansı sundu. Nippon Paint'in 13 senedir mimarlık ve iç mimarlık öğrencilerinin hayallerini gerçekleştirdiği AYDA (Asia Young Designer Awards) etkinliğinden bahsediyorum. Global yarışmanın kazananı, Asia Young Designer of the Year unvanı ile Harvard University Graduate School of Design'da 6 haftalık Design Discovery Programı'na katılma fırsatı yakalayacak.
Proje kapsamında konuşmalarıyla genç mimarlara ilham verecek olan tasarımcılar ise Yena Young ve Marco Canevacci Berlin merkezli Plastique Fantastique'in ortakları. Bu müthiş ikiliye projenin detaylarını sordum.
10 Şubat'ta Nippon Paint'in Türkiye lansmanı için düzenlecek gecede Türkiye'den genç mimar ve tasarımcılarla buluşacaksınız. Gençlere başarılarınızla ilham verecek olmak size neler hissettiriyor?

YENA YOUNG: Son zamanlarda bana ilham veren şey sosyal koşullar, kültür ve kendi kişisel deneyimlerim oldu. Bundan sonra gençlerin benim yaşamadığım ve yaşamayacağım şeyleri deneyimleyeciğine inanıyorum. Bu nedenle bu eşsiz nesil olağanüstü bir şey yapacak. Gelişmeleri izlemeyi dört gözle bekliyorum. Genç Türk mimarların AYDA yarışması ile dünyaya açılma ihtimalleri heyecan verici.

MUTLULUK DUYARIZ

Türkiye'de de böyle bir tasarım alanı yaratacak olsanız, bu çalışmanızı nerede yapmak isterdiniz. Türkiye'de size ilham vereceğini düşündüğünüz mevcut mimari eserler ya da dikkatinizi çeken alanlar var mı?

MARCO CANEVACCİ: Türkiye'yi ziyaret etmekten ve ülkenizden ilham almaktan mutluluk duyarız. Yerel sanatçılarla tanışacak, yeni eserler geliştirmek için deneyim ve düşüncelerimizi onlarla paylaşacağız. Yerel bir bağlamı yorumlamak için 'yabancı dil' ile oynamayı ve kafamızı karıştırmayı seviyoruz.
Birçok sağlık uzmanı, koronavirüsle savaşmak için kişisel koruyucu ekipman eksikliği ile uğraşırken, buluşunuz Plastique Fantastique farklı bir çözüm oldu. Plastique Fantastique; doktorlar ve sağlık çalışanları için kişisel koruyucu bir alan. Bu çemberler içerisinde tek bir doktor, temas gerçekleştirmeden hasta muayenesi yapabilirken aynı zamanda bir sağlık mekanının belli bölümlerini izole edebilen geniş versiyonları da mevcut. Bu alan tasarlama fikri nasıl oluştu? Sağlık sektöründen beklediğiniz ilgiyi görebildiniz mi?
Y.Y: Fikir, Berlin'de yaşadığım bir olaydan sonra ortaya çıktı. Pandemiyle birlikte Asyalılara yönelik nefret artıyordu ve bir anda tramvayda insanlar üzerime deodorant sıktı. İnsanların bana sanki dezenfekte edilmem gerekiyormuş gibi yaklaştı. Bu olay bana kendimi nasıl koruyabileceğimi düşündürdü. Kendimi diğerlerinden ve diğerlerini de benden... Bizim yarattığımız balonlar şişirilebilirler pozitif havaya sahip olduğundan dış etkenlerden koruma için mükemmel. Aynı zamanda oluşturduğumuz basınç ve atmosfer sayesinde kişi bu yapının içerisinde sürekli tazelenmiş, temizlenmiş bir hava ile karşı karşıya kalıyor.

DAVET EDENİ SÖYLE SANA KİM OLDUĞUNU SÖYLEYEYİM

Sosyal medya dünyasında popülaritesi hızla artan Clubhouse'la ilgili herkesin bir yorumu var; 'Gelip geçer' diyen de 'Bu uygulama çok tutar' diyen de fazla. Pandemi sonrası her şeyin belirsizliği gibi bu konuda öngörüde bulunmakta güç ancak bir gerçek var ki o da bazı odalarda ciddi bir şekilde Hubris sendromuna rastlayabiliyorsunuz. Hubris sendromunun diğer bir adı kibir sendromudur. Sadece geyik dönen odalarda ötekileştirme, aşağılama, odadan atmalar eğlence unsuru olurken, son derece faydalı yayınlar da yapılıyor. Örneğin ABD'de geçenlerde Elon Musk'ın konuşması sırasında ciddi bir yığılma oldu.

SEVİYELİ TARTIŞMALAR

Dizi doktoru Oya Doğan, yapımcılar Can Okan, Hakan Eren, Bülent Turgut, İpek Sorak'la konuştuğumuz sinema dünyasının geleceği ve dijital platformlar sabaha kadar seviyeli tartışmalarla sürdü. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Teknofest 2021 yayınına katılarak Clubhouse'u kullanan ilk bakan oldu. Kullanıcıların 'Ellerini kaldırarak' söz aldığı uygulama sadece iPhone telefonlarda kullanılıyor. Bu uygulama için telefonunu değiştirenler olduğunu da duydum, davet eden kişinin adı sayfasında yazdığı için üyeliğini iptal edenler de. Gerçekten de davetiye kimden geldiyse uygulama sizin kiminle yakınlık kurduğunuz konusunda sizi ele veriyor. Özetle "Gördünüz mü onu kim davet etmiş" gündemi de var. Diğer yandan bir kişi 'Beni içeri al ben de bu uygulamaya gelmek istiyorum' diye sizden onay istiyorsa reddetmeyin çünkü bu reddedilme karşı tarafa bildiriliyor ve çoğu arkadaşlık bozuluyor. Clubhouse dünyasında bakalım daha neler olacak?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA