Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

İftarda Ordu’dayız

Ordu mutfağı; tarihsel gelişim sürecinde aldığı göçlerle zenginlik ve çeşitlilik kazanmış bir mutfak... Zaman içinde yörede yaşayanların örf ve adetleri, gelenek ve görenekleriyle şekillenmiş.
Ordu mutfağı, özellikle Gürcü yemekleri ile zenginleşmiş.
Ordu mutfağına; balık ve sebze yemekleri, turşu kavurmaları, doğada kendiliğinden yetişen yöreye özgü bitkilerden yapılan yemekler, hamur işleri ve evde açılan, özellikle fındıkla yapılan tatlılar hakim.
Ancak o kadar çok sayıda otlu yemek var ki, vejetaryen beslenme için bire bir.

SAKARCA KAYGANASI

MALZEMELER
3 bağ sakarca
1 adet yumurta
1 yemek kaşığı tuz
4 yemek kaşığı mısır unu
1/2 çay bardağı sıvı yağ
YAPILIŞI: Sakarcalar temizlenip yıkanır. Kaynayan tuzlu suda, soğan kısımları yumuşayıncaya kadar haşlanır. Sonra ince ince doğranır. İçine yumurta, mısır unu ve gerekirse bir tutam tuz ilave edilip karıştırılır. Tavada sıvı yağla alt üst edilerek kaygana şeklinde kızartılır. Sıcak dilimlenip servis edilir.

PANCAR ÇORBASI

MALZEMELER
1 bağ pancar
1 baş soğan
1 tane acı biber
2 yemek yemek kaşığı sıvı yağ
Tuz
YAPILIŞI: Pancar temizlenip yıkanır ve ince ince doğranır. Bir tencerede yağ eritilir. İncecik doğranmış soğanlar, pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine, malzemenin miktarına göre su ilave edilir. Pancarın rengini koruması için suya tuz atılır. Sonra doğranmış pancar ile haşlanmış fasulye katılır. Birlikte kaynadıktan sonra elenmiş mısır unu, bir elle kaynayan yemeğin içine azar azar dökülür. Ocaktan indirilmeye yakın biber ilave edilir.

PERŞEMBE'NİN MEŞHUR CEVİZ HELVASI

MALZEMELER
4 kg. toz şeker
1/2 meyan (çöven kökü suyu)
1 litre su
2 kg. ceviz içi
10 gr. limon tuzu
YAPILIŞI: Şeker ile su, hafif ateşte ağda şekline gelinceye kadar kaynatılır. Üzerine sıvılaştırılmış meyan kökü ilave edilir. Kıvamına gelince, temizlenmiş ceviz içi katılarak karıştırılır. Ateşten alınarak temiz bir kaba alınır. Soğumaya bırakılır.

MELOCAN KAVURMASI

MALZEMELER
1/2 (yarım) kilo melocan
2 adet orta boy soğan
1 yemek kaşığı tereyağ
Yeteri kadar tuz
YAPILIŞI: Melocanlar temizlenip yıkanır ve küçük küçük doğranır. En az yarım saat yumuşayıncaya kadar haşlanır. Haşlama işlemi bitince süzgeçten geçirilir. Süzgeçte soğuk su altında soğutulan melocanlar, avuç içiyle sıkılarak suyu çıkarılır. Ayrı bir tencerede orta ateşte küçük küçük doğranan soğan, tereyağında pembeleşinceye kadar, tahta kaşık yardımıyla yakmadan kavrulur. Kavrulan soğana melocan ve tuz eklenir. Tencerenin kapağı kapatılır, arada karıştırarak kısık ateşte 20 dakika daha pişirilir.


TAZE FASULYE DİBLESİ

MALZEMELER
1 kilo taze fasulye
1 su bardağı pirinç
1 adet büyük domates
1 adet büyük soğan
1 yemek kaşığı tuz
2 yemek kaşığı tereyağı
Yarım Türk kahvesi fincanı sıvı yağ
YAPILIŞI: Fasulyeler ayıklandıktan sonra 1 santim inceliğinde doğranır. Yıkadıktan sonra yıkama suyuyla birlikte tencereye yerleştirilir. Üzerine yemeklik doğranan soğan, küp doğranan domates, pirinç ve tuz eklenir. Sonra tencerenin dip kısmına inmeden üst tarafından karıştırılır. Ocağa koyup 5-10 dakika harlı ateşte, daha sonra kısık ateşte suyunu çekene kadar pişirilir. Eğer fasulye sertse, yarım su bardağı su koyarak pişirilebilir. Piştikten sonra başka bir tavada birlikte eritilen tereyağı ve sıvı yağ üzerine gezdirilerek altı kapatılır.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA