Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İDİLİKANIN MUTFAĞI İDİL ÇİMRİN

Şeftalisi bala benziyor

Herkese merhabalar. İdilika'nın Mutfağı'nda bugün, 'Entarisi ala benziyor, şeftalisi bala benziyor' tadında şeftalili tariflere yer verdim. Anavatanının Çin olduğu düşünülen şeftalinin dünyaya da buradan yayıldığını öğrendim.
Bol sulu ve tatlı bir yaz meyvesi olan şeftali, gülgiller familyasına ait. Eski çağlarda şeftali, Çin'de uzun yaşamın ve ölümsüzlüğün sembolü olarak adlandırılmış. Ortalama ömrü 30 yıl olan şeftali ağacının uzunluğu ise 2 ile 2.5 metre arasında olup ılıman iklimlerde yetişiyor.
Hali hazırda ülkemizde ise en çok Akdeniz Bölgesi'nde ve Bursa ilinde yetiştiriciliği yapılıyor. Dünya genelinde Türkiye, şeftali üretimi yapan ülkeler arasında altıncı sırada yer alıyor.

ALIRKEN NELERE DİKKAT
Şeftalinin bütün bu faydalarından yararlanmak istiyorsanız, meyveyi soymadan tüketmelisiniz. Çünkü vitaminler ve yararlı lifler kabuğa yakın bölgelerde yer alıyor.
Şeftali seçerken yumuşak olmasına dikkat edin. Boyutların küçük olması, organik olduğunun göstergesidir.
Bugünlük benden bu kadar. Mutlu sofralarda buluşabilmek dileği ile...

ŞEFTALİLİ YAZ TATLISI
YAPILIŞI: Önce margarini tencerede eritip üzerine unu ekliyoruz. Unu kavurduktan sonra sütü ve şekeri ekliyoruz. Sosu için; şeftalilerin kabuklarını soyup çekirdeğinden ayırdıktan sonra rondoda çekiyoruz. İçine şeker ve nişastayı ekliyoruz. Şeftaliler iyice ezildikten sonra bir çay bardağı su ekleyerek kaynatıyoruz. Servis kaselerine önce muhallebiyi koyup biraz soğutuyoruz. Sosu döküp servis ediyoruz.

MALZEMELER
MUHALLEBİ İÇİN:
1 litre süt
1 su bardağı un
1 su bardağı toz şeker
2 yemek kaşığı margarin
MEYVE SOSU İÇİN:
2-3 adet şeftali
4 yemek kaşığı toz şeker
2 yemek kaşığı buğday nişastası

ŞEFTALİLİ KEK

MALZEMELER
1.5 su bardağı şeker
Yarım su bardağı sıvı yağ
1 şişe maden suyu
1 paket toz krem şanti
3 adet şeftali
1 paket kabartma tozu
1 paket vanilya
3.5 su bardağı un
YAPILIŞI:Yumurta ve şekeri çırpıp maden suyunu ve yağı ekliyoruz. Unu, kabartma tozunu ve vanilyayı ilave edip karıştırıyoruz. Kek kalıbını yağlıyoruz. Şeftalinin ikisini unlu bir kabın içine minik minik doğruyoruz. Keki kalıba döktükten sonra üzerine şeftalileri diziyoruz. 160 derece fırında pişiriyoruz.

ŞEFTALİLİ BUZLU ÇAY

MALZEMELER
3 adet şeftali
1 su bardağı toz şeker
5-6 adet poşet çay
2 adet limon
10 su bardağı su
Yarım demet nane
SERVİS İÇİN:
Buz
Nane yaprağı
Dilimlenmiş limon
YAPILIŞI: Sekiz su bardağı suyu kaynatıyoruz. İçine çayları atıp demlenmesi için 30 dakika bekletiyoruz. Demlenen çayın içinden çay poşetlerini çıkartıyoruz. Şeftalilerin kabuklarını soyup elma dilimi şeklinde doğruyoruz. Üzerine iki su bardağı su ve bir su bardağı toz şeker ekleyip yumuşayıncaya kadar kaynatıyoruz. Bir adet limonun suyunu sıkıp diğer limonla birlikte kabuklarıyla dilimliyoruz. Demlenen çayı büyük bir sürahiye alıp üzerine kaynattığımız şeftalileri, limon suyunu, limon dilimlerini ve nane yapraklarını ilave ediyoruz. Buzdolabında bir gece bekletip buz, limon ve taze nane yaprakları ile servis ediyoruz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA