Türkiye'nin en iyi haber sitesi
İLKER GEZİCİ

Seyircisine kavuşmak için gün sayıyor

Uzun yıllar Gönül Ülkü Gazanfer Özcan Tiyatrosu'na ev sahipliği yapan, sonrasında Tiyatrokare'nin yönetiminde tiyatro oyunları sahnelenen, yakın zamana kadar da Ali Poyrazoğlu'nun oyunlarını sahnelediği Şişli Tiyatrosu'nun yenilendiği haberini aldım. Şişli Camii'nin karşısında Arzu Pasajı'nın içinde yer alan Şişli Tiyatrosu, 1972 yılında kurulmuş ve unutulmaz oyunlarla tiyatroseverlerin uğrak yeri haline gelmişti.



Uzun süredir atıl vaziyette duran tiyatroyu Fabula Kültür Sanat şirketi sahibi tiyatro sevdalısı Mustafa Kalkan 7 yıllığına kiraladı. Daha önce Cihangir'deki Tatavla Sahne'nin de kuruculuğunu üstlenen ve yaklaşık bir milyon liralık yatırımla tiyatroyu baştan aşağı yenilemek için çabalayan Kalkan'la konuştum. "Herkes 'Bu devirde sanata bu şekilde yatırım yapılır mı?' diye soruyor. Evet yapılır, çünkü sanat her zaman kazandırır. Para kazandırmasa insan kazandırır. İnsanın aydınlanması için sanat gereklidir. Bu nedenle sanata yatırım yapıyoruz.' diyen Kalkan şöyle devam etti: 'Pandemi dönemi olması biraz işimize geldi. Yetişme telaşı olmadan tadilat yapma imkanımız oldu. Eski bir bina olduğu için teknik anlamda iyi bir altyapı oluşturmaya çalışıyoruz. Işık odasını sahnenin arkasına aldık. Fuaye alanında değişiklik yaptık. Teknik kısmı sıfırladık ama orijinal dokuyu bozmadık. Örneğin, Gazanfer beyden kalma lambirilere dokunmadık.'

230 KİŞİ KAPASİTELİ
Genç sanatçılar ve tiyatro toplulukları için iyi bir alternatif olacağına inandığım 230 kişi kapasiteli tiyatro salonu, pandemi bitince perdelerini açacak.
Mülk sahibinin yıllar önce Ali Poyrazoğlu'nu çıkardıktan sonra, sauna veya depo olarak kullanılacağı konuşulan mekanı yeniden bir tiyatro faaliyeti için kiraya vermesi çok sevindirici. Bu dönemde böyle bir yatırımla tiyatro dünyası için önemli bir yeri sahiplenen Kalkan ve ekibine bir tiyatrosever olarak teşekkür ediyorum. Umarım tez zamanda tarihi mekanda oyun izlemek nasip olur.

***

İKSV'den 14 tiyatroya 210 bin liralık teşvik ödülü



Pandemi sebebiyle 2020'yi 10 milyon zararla kapatan Türkiye'nin en önemli kültür sanat kurumu İstanbul Kültür Sanat Vakfı'na (İKSV) kurucu sponsoru Eczacıbaşı Topluluğu'ndan 35 milyon lira destek kararı gelmişti. Eczacıbaşı Topluluğu'nun İKSV'nin içinde bulunduğu finansal sıkıntının giderilmesi için verdiği bu destek çok önemli. Bunun yanı sıra yine İKSV tarafından tiyatroculara önemli bir teşvik sunuldu. 2018 yılından bu yana yaptıkları üretimlerle ve yenilikçi yaklaşımlarıyla tiyatronun gelişimine katkıda bulunan tiyatro topluluklarına Gülriz Sururi- Engin Cezzar Tiyatro Teşvik Ödülü veriliyor. Merhum tiyatro sanatçısı Gülriz Sururi'nin bağışıyla hayata geçirilen teşvik ödülü zor dönemden geçen 14 tiyatro sahnesine verilecek. Covid-19 salgınının neden olduğu zor koşulları atlatmalarına bir katkı olarak sunulan 210 bin lira teşvik ödülü Asmalı Sahne, Altkat Sanat Tiyatrosu, BiSahne, Cihangir Atölye Sahnesi, Craft Tiyatro Kadıköy, Çıplak Ayaklar Stüdyosu, Entropi Sahne, Eylül Sahnesi, GRİ Sahne, istanbulimpro Sahne, Kadıköy Emek Tiyatrosu, Kadıköy Theatron, Kumbaracı50, Tatavla Sahne arasında paylaştırılacak.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA