Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MEVLÜT TEZEL

Katili mağdur gösteren haber

Başlık: 'İstemedi öldürdüm'.
Ara başlık: 'Tehdit etti, vurdum.' Resim altı:
'Fulya Özdemir, yanlış seçiminin kurbanı.' Haber metni ise; katil Atila Matka'nın mahkemede indirim almak için kurguladığı açıklamaya odaklı:
'İsviçre'nin Zürih kentinde yaşayan ve geçen yıl Kaş'ta kiraladığı villada yaşamaya başlayan Fulya Özdemir'i öldürmekten aranan Atila Matka, gözaltına alındı ve tutuklandı.
Matka yakalandıktan sonra verdiği ilk ifadede, Özdemir'in evine arabasıyla gittiğini anlattı. Özdemir'in ayrılmak istediğini söyleyen Matka, ifadesinde cinayeti şöyle anlattı:
Beni artık istemediğini, ayrılmamız gerektiğini söyledi. Beni reddetti, tehdit etti. Buna çok sinirlendim.
Hatırlamadığım kadar kafasına defalarca, şuursuzca vurdum...' Sürekli haber değişir, sayfa baskıya yetişmez, muhabir haberi eksik yazar vesaire...
Editörlük zor, stresli bir ve bu yüzden hata yapma payı yüksek. Ancak bu kadar hatanın üst üste yapıldığı bir habere seyirci kalamazdım.
Biz gazeteciler, kadın cinayeti haberlerinde daha duyarlı olmalıyız. Bu haberi okuyan vatandaş ne düşünür sizce?
'Su testisi, su yolunda kırılır. Sen kalk Zürih'ten gel, sonra bu katili bul. Madem bu psikopatla sevgili oldun, niye sinirlendiriyorsun adamı? Sen böyle baldırı çıplak dolaşırsan, başına her şey gelir!' demezler mi?
Öncelikle kullanılan fotoğraf yanlış. Zavallı Fulya, dövülüp bıçaklanarak öldürülüyor ama sanki magazin dergisine haber olmuş sosyetik güzeller gibi bir fotoğrafı konuluyor.
Bu fotoğraflar, TV'de de yayınlandı.
Tamam, kurbanı tanıtmak için bazen ilgi çekici fotoğraflara yer verilebilir ama bu haberde olduğu gibi resim altına 'Fulya Özdemir yanlış seçiminin kurbanı oldu' denilmez.
Nereden biliyoruz yanlış seçim kurbanı olduğunu? Kimin yorumu bu?
Başlıktaki sözü de katil söylüyor. Ara başlık ise katilin savunma mekanizmasına hizmet ediyor. Vallahi Atila Matka'ya kendi haberini yaz deseler, daha iyi yazamazdı!
Matka'nın bundan sonra yapacağı tek şey, duruşmada takım elbise giymek ve efendi bir imaj çizmek. Sonra da neden hakimler, katillere az ceza veriyor diye kızıyoruz.
Gazeteci saçma sapan bir haber yazıp katili mağdur gibi gösterirse, hakim de cezayı az keser. İşte gazetecilik böyle önemli bir iş; bazen bir fotoğrafla, resim altıyla katilden mağdur yaratabilirsiniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA