Türkiye'nin en iyi haber sitesi

HASAN GENÇ

Hurdaları satıp robot kulübü kurdular

Türkiye’de üstün zekalı ve özel yetenekli öğrencilere eğitim veren tek lise olan Türk Eğitim Vakfı İnanç Türkeş Lisesi’nin Robot Kulübü, ABD’nin Şikago kentindeki robot yarışmasına hazırlanıyor.

Ülkemizde üstün zekalı ve özel yetenekli öğrencilerin eğitim gördüğü tek lise olan TEV İnanç Türkeş Lisesi'ne (TEVİTÖL) gerçekleştirdiğim ziyarette okulun robot kulübünde uluslararası yarışmalara hazırlanan öğrencilerle buluştum.

Gebze'nin Muallimköy mevkiindeki TEVİTÖL'de 48 öğretmen 241 öğrenciye eğitim veriyor. Okulun mezunlarının %20'si Harvard, Yale, MIT gibi dünyanın en prestijli üniversitelerine kabul edilirken, diğer öğrencilerin neredeyse tamamı Boğaziçi, ODTÜ, İTÜ gibi Türkiye'nin önemli üniversitelerinde öğrenimlerine devam ediyorlar.

Japonca da var, piyano da...

Okulda ders dışında öğrencilere birçok etkinlik fırsatı sunuluyor. İsteyen öğrenciler Japonca öğrenirken, dileyen piyano çalabiliyor. Her öğrenci dilediği alanda kendini geliştirme imkânına sahip. Bu okulda kantin bulunmuyor ve haliyle öğrencilerin paraya ihtiyacı da yok. Öğrencilere günde toplam 6 farklı öğün ücretsiz olarak sunuluyor. Ana öğünler dışında ara öğünlerle öğrencilerin sağlıklı beslenmesi sağlanmış. Okulda dikkatimi çeken bir diğer detay ise öğrencilerin eşyalarını muhafaza ettikleri dolaplarda kilit olmayışıydı. TEVİTÖL'de öğrencilerin kendilerini büyük bir ailenin bireyleri gibi hissedecekleri bir ortam var.

Hurdalıktan robot kulübüne

Okul kampüsü içindeki en gösterişsiz binalardan birinde öğrenci kulüplerinden İnanç Mechatronics Club (IMC) faaliyet gösteriyor. Daha önce okulun hurdaya çıkan bilgisayar vb. cihazlarının depolandığı binada artık robotik projeler yürütülüyor.

IMC, 2007 yılında TEVİTÖL'de robotik çalışmalarını yürütmek amacıyla öğrenciler tarafından kurulmuş. Lise çağında mühendislikle tanışan IMC üyeleri geliştirdikleri robotlarla uluslararası yarışmalarda ülkemizi temsil ediyor. IMC üyeleri, 2011 yılında okulun hurdaya ayırdığı bilgisayarları satarak uluslararası yarışmalara katılmak için gerekli ilk bütçeyi sağlıyor. 2012 yılında ise First Vakfı tarafından düzenlenen dünyanın en önemli robot yarışmalarından birisi olan FRC'ye (First Robotic Competiton) ilk kez katılıyorlar. IMC, ilk kez katıldığı yarışmada 12 Rookie (çaylak) takım arasında 3'üncü, 66 takım arasında ise 36'ıncı olma başarısını gösteriyor. 2013 yılında ise 63 takım arasında 16'ıncı olma başarısını gösteren IMC'de bu sene hedefler daha büyük. 4169 takım numarası ile yarışmaya katılacak olan IMC üyelerini şimdiden 4-6 Nisan tarihleri arasında ABD'nin Şikago kentinde düzenlenecek yarışmanın heyecanı sarmış durumda.

Yarışmada katılımcılara görevler veriliyor ve bu görevleri tamamlayacak robot geliştirmeleri isteniyor. Bu seneki robotun görevi pilates topu ile basketbola benzer bir oyunda rakipleri ile mücadele etmesi üzerine kurulu. Yarışmaya katılacak robotun 6 haftalık bir sürede hazırlanması gerekiyor. Bu sene 6 haftalık süre sınav tarihleriyle ve sömestir tatiliyle kesişmesine rağmen IMC üyeleri evlerine gitmek yerine okulda kalarak robotlarını tamamlamışlar.

Destek bekliyorlar

IMC üyelerinin zorlandıkları şeyler arasında robotun karışık elektronik ve yazılımsal detayları yer almıyor. Onları zorlayan şeyler; robotu geliştirirken ihtiyaç duydukları malzemeleri almakta zorlanmaları ve hazırladıkları robotu ABD'deki yarışmaya götürürken karşılaştıkları gümrük, lojistik vb. zorluklar.

IMC üyeleri kulübe gelir sağlamak için hurda bilgisayar satışı dışında Khan Academy'nin içeriklerinin Türkçe'ye çevrilmesi için yürütülen projede de çalışmışlar.

Ülkemizi uluslararası yarışmalarda temsil eden ve kısıtlı imkanlarla çalışmalarını yürüten IMC'nin desteğe ihtiyacı var. Kendilerine staj imkanı sunulması, robot geliştirirken ihtiyaç duydukları alet ve malzemelerin bağışlanması veya maddi destek sağlanması onları mutlu edecek.

IMC'nin bu seneki sponsorları arasında STFA, Özyeğin Üniversitesi ve Topçam Makine yer alıyor.

Fotoğraftakiler: 1. Yard.Doç. Özkan Bebek: Takım danışmanı, 2. Mehmetcan Yıldırım, 3. Can Kabuloğlu, 4. Levent Erol, 5. Barış Balcı, 6. Hakan Dingenç, 7. Mahir Takak, 8. Akıncan Başar, 9. Barış Bilginer, 10. Nisan Kuzuluk, 11. Gülce İşkan, 12. Barkın Şimşek, 13. H. Utku Ünü, 14. Berkcan Özmen, 15. Barış Demirel, 16. Deniz Ovalıoğlu

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.