Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SAĞLIK VE GÜZELLİĞİNİZ İÇİN GÜZELLİĞİNİZ İÇİN BENCE DR. ECE HATTAT

Her unutkanlık Alzheimer değildir

Annem her şeyi unutmaya başladı. Acaba Alzheimer olabilir mi? O.L./İstanbul
Her unutkanlık Alzheimer hastalığının belirtisi değildir. Unutkanlığın, vitamin eksikliğinden kronik hastalıklara, uykusuzluktan yoğun strese pek çok nedeni olabilir. İşte Amerikan Alzheimer Derneği'nin uyarı işaretleri:
Herkes bazen ev anahtarını, gözlüğünü nereye koyduğunu, arabayı nereye park ettiğini ya da yeni tanıştığı bir kişinin ismini unutabilir. Ancak bir Alzheimer hastası evinin neresi olduğunu, arabayı nasıl çalıştıracağını ya da tanıdığı kişileri hatırlamaz. Kaybettiği eşyaları buzdolabı veya çöp gibi olmayacak yerlere koyar.
Aylık harcamaları takip etmekte, günlük problemleri çözümlemekte, evden markete gitmek gibi günlük işleri yapmakta zorluk çeker.
Zamanı veya nerede olduğunu karıştırır. Hasta, bazı durumlarda okumada güçlük, uzaklığı anlayamama, renkleri ayıramama zorluğu yaşar. Konuşurken, kelimeleri karıştırabilir.

HOMOSİSTEİN KALBE ZARAR VERİR
Homosistein değerim yüksek. Bu durumda ne yapmam gerekiyor? S.A./Mersin
Homosistein kanda arttığında; kalbe ve damarlara zarar verir, göz, sinir sistemi ve böbreklerde de sorun yaratır.
Bazı insanlar genetik olarak bu toksik maddeyi daha fazla üretir. Çok fazla protein ağırlıklı beslenenlerde de; (hayvansal gıdalar, et, tavuk gibi) homosistein fazlalığı oluşabilir.

VİTAMİN ALABİLİRSİNİZ

Basit bir kan testi ile homosistein seviyelerinizi ölçtürebilirsiniz. Homosistein değeri yüksek çıkarsa; folik asit, B6 ve B12 vitamin desteklerinden yararlanabilirsiniz. Omega-3 desteği almak da faydalı olur.

SAĞLIKLI OBEZ YOKTUR
Tüm kan değerlerim normal ancak bayağı kilo fazlam var. Bir riskim olur mu? E.A./Adana
Son dönemde yaklaşık 15 bin kadın ve erkeği inceleyen yeni bir çalışmaya göre; kan şekeri, tansiyon ve kolesterol seviyeleri normal olsa da obezite; kalp hastalığı, diyabet ve inme riskini ciddi oranda artırıyor.
Kan değerleri ve metabolizma parametreleri sinyal vermese de bu damar tıkanıklığının oluşmadığı anlamı taşımıyor.

DAMARLAR TIKANIYOR
Çoğu zaman damarlar sessiz şekilde tıkanmaya başlıyor. Bu nedenle siz mutlaka sağlıklı bir kilo aralığına inin.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA