Türkiye'nin en iyi haber sitesi
NAZLI ILICAK

MHP ve baraj

"Sağ partilerin tabanları, birbirine yakındır; MHP seçmeni, kolayca AK Parti'ye meyledebilir" diye düşünürken, 2009 mahalli seçimlerinde tam bunun tersini yaşadık. CHP'nin kuvvetli olduğu yerlerde, MHP oyları CHP'ye gitti. MHP bir bölgede güçlüyse, CHP'lilerin oylarını MHP aldı. Belediye Başkanları, yüksek oranlara, ödünç oylarla ulaştı. 2009 mahalli seçimleri öncesinde A&G şirketinin sahibi Adil Gür, "Araştırmalarımda, CHP ile MHP'li seçmen işbirliği yapıyor" dediğinde pek inanmamıştım. Ama, Gür, haklı çıktı. Özellikle, daha az muhafazakâr olan sahil şeridinde ve iç Ege'de, MHP ile CHP arasında bu kaymalar yaşandı.
MHP'nin, bir de daha muhafazakâr, daha dindar bir seçmen tabanı var. Onları İç Anadolu'da görüyoruz. Bu değerleri temsil eden MHP'liler, 12 Eylül 2010 referandumunda, partilerine rağmen "evet" oyu kullandılar. Demek MHP tabanı, kısmen CHP ile, kısmen AK Parti'yle irtibat halinde. Fakat, mahalli seçimlerde şanslı adayın desteklenmesi şeklinde bir eğilim doğsa bile, genel seçimlerde herkes kendi partisine oy vermeyi tercih ediyor. 2009 mahalli seçimlerinde oy seviyesini % 16'ya çıkaran bir MHP'nin, bugün baraja takılma ihtimalinden niçin söz ediliyor? Eğer gerçekten MHP, 2009'a göre 4-5 puan kaybetmişse, "Seçmeninin CHP'ye değil, AK Parti'ye kaymış" olma ihtimali fazladır. Referandum sürecinde MHP'den kopan oylar, genel seçimlerde de AK Parti saflarında kalmış olabilir. Çünkü AK Parti, giderek merkez + merkez sağın tek temsilcisi haline geldi. 1980'lerde ve 1990'larda sağdaki partiler aralarında yarışıyordu. Şimdi ise, tek bir parti, ezici bir çoğunluğu temsil ediyor.
AK Parti, tabanını genişlettikçe, sağdaki diğer partiler kendilerine yer bulmaya zorlanacaklar. Geçmiş senelere bakalım: MHP, o tarihlerde zaten ufak bir partiydi. 1980 öncesi baraj olmamasından istifade ederek, düşük oy oranlarıyla parlamentoya girdi ve koalisyon ortağı oldu. 1973'te MHP'nin oy oranı % 3.3, 1977'de % 6.4, 1987'de % 2.9, 1991'de seçime katılmadı Refah Partisi'yle ittifak yaptı. 1995'te % 8.1. Abdullah Öcalan'ın yakalanmasından sonra MHP'de oy patlaması yaşandı. 1999= % 17.9. Ama sonra hüsran... 2002'de % 8.3 ile MHP baraj altında kaldı. 2007'de % 14.2 ile oyunu önemli ölçüde arttırdı. 2009 mahalli seçimlerinde ise, % 16 gibi, kendisi açısından yüksek sayılabilecek bir orana çıktı.
MHP'nin barajın altında kalması, parlamentonun temsili niteliğini büyük ölçüde yaralar. Temennim, böyle bir olumsuzluk yaşanmaması ve seçimlerden hemen sonra da, barajın hiç değilse % 7'ye indirilerek, ufak tefek partilere de Meclis'e girme şansı verilmesidir. Ama şu gerçeği unutmayalım: Bölünmüş siyasetten, iki parti etrafında bütünleşmiş siyasete geçildikçe, farklı renkler bu çatılar altında temsil kabiliyeti bulabilir.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA