Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

Pedrillo'nun hayatını değiştiren burs!

Şirketlerin kültür ve sanata katkılarının ne kadar önemli olduğunu, Topkapı Sarayı'nın büyülü atmosferinde Mozart'ın Saraydan Kız Kaçırma Operası'nı izlerken bir kez daha anladım.
Operada rol alan tek bir Türk tenor vardı. Pedrillo rolündeki Cenk Bıyık gerçekten rolünü layıkıyla yerine getiriyordu. Korsanlar tarafından kaçırılıp, Selim Paşa tarafından satın alınan Konstanze, uşağı Pedrillo, Pedrillo'nun sevgilisi Blondchen ile İspanyol soylusu Belmonte'nin saraydan kaçış hikayelerini Topkapı Sarayı'nın eşsiz ortamında izlerken, Cenk Bıyık'ı ilk kez gördüğüm günü hatırladım.
2002 yılı idi. Alman Konsolosluğu'nda Siemens Opera Yarışması'nın sonucunda dereceye giren gençlere ödülleri veriliyordu. Yarışmanın o yıl ki birincisi 1978 doğumlu tenor Cenk Bıyık'tı. Çok heyacanlıydı. Müthiş bir burs kazanmıştı. Almanya'da ünlü Karlsruhe Staatstheater Opera Stüdyosu'nda bir yıl eğitim yapacaktı. Nitekim Cenk Bıyık, bu eğitimini tamamlamış, Profesör Elizabeth Werres ile şan çalışmalarını sürdürmüş. 2004'te Karlsruhe Devlet Operası'nda rejisör Yekta Kara'nın sahneye koyduğu Mozart'ın Saraydan Kız Kaçırma Operası'nda Pedrillo rolünü kapmıştı.
Öğrendim ki, Cenk Bıyık, 2004'te Avrupa Kültür Ödülü'nü almış, 2005'te Berlin Olimpiyat Stadyumu'nda Almanya Kupası final maçında Berlin Filarmoni Orkestrası eşliğinde Alman Milli Marşı'nı seslendirmiş, 2005-2006 sezonunda Karlsruhe Devlet Operası'nda, G. Donizetti'nin Der Liebestrank'ında Nemorino, Çaykovski'nin Eugene Onegin'inde Lenski, Mozart'ın Idomeneo'sunda Arbaces, Puccini'nin II Trittico'sunda Rinuccio, La Boheme'inde Rodolfo rollerini canlandırmış. Ben yazarken yoruldum! Cenk Bıyık halen Karlsruhe'de sözleşmeli sanatçı olarak çalışıyor.
Gördüğünüz gibi, kıvılcımı ateşlemek yeterli. Bugün Cenk Bıyık, dünyada tanınan bir sanatçı olma yolunda ilerliyorsa, bunu sanıyorum Siemens'in düzenlediği Opera Yarışması'na borçlu.
Siemens Halkla İlişkiler Müdürü Özlem Aksoy, 1993 yılında resim, fotoğraf, heykel ve kısa metrajlı film dalında Siemens Sanat Ödülü veren şirketin, son 7 yıldır opera dalına odaklandığını söylüyor.
Siemens Yönetim Kurulu Başkanı Zafer İncecik'in öncülük ettiği Siemens Opera Yarışması'nın bu yıl 8'incisi düzenlenmiş. Yarışmasının birinci ve ikincileri burs alarak yurtdışındaki ünlü opera ve müzik akademilerine gönderiliyor. Şimdilik üçüncülük ödülü alanlara 2 bin euro veriliyor ancak şirket bir burs daha ayarlamaya çalışıyor.
Topkapı Sarayı'nda sahnelenen ve sponsorları arasında Siemens ve Sabah Gazetesi'nin de yer aldığı Saraydan Kız Kaçırma, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası ve İstanbul Festival Korosu'nun yanı sıra, Pedrillo rolündeki Cenk Bıyık ile daha bir anlam kazandı, ne dersiniz?

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA