Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ŞELALE KADAK

"Dalgalanmaya değil büyüme potansiyeline bakarız!"

Türkiye'nin büyüme potansiyeli bir dünya devini daha Türkiye'de ofis açmaya yöneltti. Ne de olsa dünyanın sayılı büyük yatırım bankalarından biri olan Rothschild daha ofis bile açmadan Türkiye'de çok önemli şirket satın alma ve evliliklere imzasını attı.
Dün 200 yıldır Rothschild Ailesi tarafından kontrol edilen yatırım bankası Rothschild ailesinden Baron Eric de Rothschild ve şirketin ortaklarından Marc Olivier Laurent'ın da aralarında bulunduğu şirket yöneticileriyle bir araya geldik. Türkiye'ye ofis açan Rothschild'ı artık Dr.
Yılmaz Argüden'in temsil edeceğinin anons edildiği gün, Baron Eric de Rothschild'a ilk sorum 'Ekonomideki dalgalanmadan korkup korkmadıkları' oldu. "Hiç etkilenmiyoruz. Olur böyle şeyler. Türkiye, tıpkı diğer gelişmekte olan ülkeler gibi. Ama daha güçlü bir ekonomiye ve bankacılık sektörüne sahip. Biz işimize bakarız" cevabı geldi.

Potansiyeliniz çekici!
Baron Eric de Rothschild'ın baktığı Türkiye, 72 milyonluk nüfusu, gelişmekte olan ekonomisi, daha da güçlenen bankacılık sektörü, yurtdışına açılan özel sektörüyle büyük bir potansiyel anlamına geliyordu. "Düşünün..." dedi. "Fransa'da herkesin zaten iki tane otomobili var. Ve Fransızlar otomobillerini bir daha artık kullanılamayacak kadar bozulduğu zaman değiştirirler. Oysa Türkiye'de henüz nüfusun büyük bir kısmı ya ilk otomobilini alıyor ya da almak üzere."
Rothschild 25 değişik ülkede, 3 bini aşkın çalışanıyla, büyük şirketlere, Türkiye'de olduğu gibi devlete ve kamu şirketlerine danışmanlık yapıyor. Özellikle enerji, telekomünikasyon, finans ve özelleştirme konularında uzmanlığını konuşturan banka, bu konularda Türkiye'deki potansiyelin büyük olduğuna inanıyor.
Rothschild'ın ofis açmadan önceki Türkiye serüveninde önemli satın alma ve şirket birleştirme operasyonları bulunuyor. Şöyle bir bakınca, en son Denizbank'ın yüzde 75'ini 2.4 milyar dolara satın alan Dexia'ya danışmanlık verdiğini görüyoruz. Rothschild, 4.5 milyar dolarlık bir işlemin gerçekleştiği Telsim'in Vodafone devrinde SDIF'nin, Garanti Bankası'nın yüzde 25.5'ini 1.8 milyar dolara satın alan GE'nin, Fortis'e bankanın yüzde 65'ini 965 milyon dolara satan Dışbank'ın da danışmanlık işlemlerini yürütmüş.

Satışlar devam edecek
Rotshchild'ın Türkiye'deki danışmanlıkları bunlarla da bitmiyor tabii. Çolakoğlu Ailesi, TEB'in yüzde 50'sini 220 milyon dolara BNP Paribas'ya satarken, Türk Telekom, Aycell ve Aria'yı birleştirirken, Özelleştirme İdaresi, 2004'te Türk Telekom'un özelleştirmesine hazırlanırken ve Japan Tabacco şirketi Tekel için 1.1 milyar dolarlık teklifte bulunurken Rothschild'tan danışmanlık almış.
Ama tabii Baron Eric de Rothschild, Türkiye'deki şirket birleşme ve satın almalarının devam edeceğine ve kendilerine de çok iş düşeceğine inanıyor. Rotshchild, ayrıca Türkiye'de hala ailelerin kontrolünde olan sanayi şirketlerinin son zamanlarda Orta Doğu, Balkanlar, Doğu Avrupa, Rusya ve Türk Cumhuriyetleri'nde hatırı sayılır büyük yatırımlara girdiklerini ve daha da gireceklerini hatırlatıyor ve "Biz de Türk şirketlerine yurtdışında şirket satın almak istedikleri zaman danışmanlık vereceğiz" diyor. Görünen o ki, örneğin Anadolu Endüstri Holding'e ait Efes'in Rusya yatırımları, Arçelik'in Doğu Avrupa'daki şirket satın almaları Rotshchild'ın iştahını kabartmaya yetmiş.

Schröder'li davet!
Tüm dünyada 2005 yılında şirket satın alma ve birleştirme operasyonlarındaki danışmanlığından 650 milyon euro kazanan Rotshchild, Türkiye'de ofis açma şerefine Sait Halim Paşa Yalısı'nda bir de davet verdi. Başbakanlıktan ayrıldıktan sonra Rothschild Avrupa Danışma Kurulu Üyesi olan Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder'in konuşma yaptığı davette iş dünyasının önde gelen isimleri de yer aldı.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA