Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MELİHA OKUR

'Evet'i 'hayır'ı bırak İran'a, Irak'a bak!

Dünya jandarmalığına soyunmuş ABD, yıllarca Irak'ta Saddam'ı günah keçisi ilan edip, özgürlük adına 135 bin coniyi Babil'in bahçelerine saldı. Kan aktı, akan kanın adı "demokrasi" oldu. Demokrasi kolay gelmiyor, bedeli oluyor. O bedel şimdilik 2 milyona yakın ölen insan, binlerce engelli, yetim, öksüz, tecavüz mağduru ve psikolojisi bozuk insan!..
Coniler, 7.5 yıldır demokrasi adına Irak'ta savaşıp sonunda Kuveyt üzerinden eve döndü. Malzemeleri ise İncirlik ve İskenderun üzerinden taşındı.
Sayısı 50 bini bulan ve savaşmayan asker, hâlâ Irak'ta!..
Temmuz 2011'e kadar aşama aşama çekilecek. ABD, askerini çekiyor çekmesine de, acaba Irak'tan elini kolunu tamamen çekecek mi? Bu ihtimali düşünmek mümkün değil!.. Acaba ABD askerlerinin çekilmesiyle Irak'ta yaratılan boşluğu kim, nasıl dolduracak?
Tartışılan bu!
Tek hedefi, "Kandil" olan bir Türkiye'nin bu konjonktürde boşluk doldurma ihtimali yok! Terörle mücadele ediyor... Öncelikleri farklı... Kürt açılımıyla ilgili ortak bir nokta bulunmadı. Ülke referandum tartışmasına daldı, "stratejik sığlık"tan olacak, komşuyu unuttu!

***

Kapı komşumuz Irak'ta işler karışık...
Geçen temmuz da genel seçimler yapılmış olmasına rağmen ne Sünniler, ne Şiiler ve ne de Kürtler bir araya gelip, yeni bir koalisyon hükümeti kurma konusunda uzlaştı. Ülkede bir yıldır hükümet kurulamıyor. Savaş öncesinde de vardı, savaşla birlikte "etnik kin" had safhaya çıktı...
Halkı birbirine karşı nefret dolu bir Irak'ta bütünlüğü korumak zorlaşıyor.
Ekopolitik adlı düşünce kuruluşunun danışmanlığını yapan Mete Yarar anlatıyor: "Bağdat, duvarla örülmüş. Tıpkı soğuk savaş dönemindeki Berlin gibi. Doğu-Batı farketmiyor, şehir içindeki mahalleler bile duvarlarla çevrilmiş. Her bir mahallenin girişinde de mahalle sakinlerinin kurduğu kontrol noktaları var."
***

Irak, içten içe parçalanmış...
Tek parçalı devlet olarak ayakta kalır mı? Stratejistler, "Ülke etnik ve mezhepsel üç parçaya ayrılma sinyali veriyor" diyor. Bu görüşü, Birleşmiş Milletler ile ABD'nin hazırladığı son raporlar destekliyor.
Gelecekte Türkiye'nin sınırları dışında ciddi bir savaş tehdidi kendini hissettiriyor.
Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu, her fırsatta 'Komşularla sıfır sorun' diyor... Doğru, fakat Irak'a komşu ülkelere bir bakın hele... Hepsi sorunlu. Bölgede yaşanacak mezhepsel ve etnik bir sorun karşısında, kendi içinde sorunlarını çözmüş, ortak karar alıp hareket edebilen bir Türkiye'ye ihtiyaç var...
O halde referandum yarışını bırakalım.
İran ve Irak'a odaklanalım.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA