Türkiye'nin en iyi haber sitesi
MAHMUT ÖVÜR

Seçmen kaptıran parti hangisi?

Kamuoyu araştırmaları çok tartışılsa da kimse görmezlikten gelemiyor. Toplumun o zaman dilimi içinde ne düşündüğünü ister istemez insan merak ediyor.
Hele partiler daha çok merak etmeli ama ne yazık ki bizde AK Parti dışında mevcut muhalefet partileri pek ilgili görünmüyor. Ya da bize öyle geliyor.
Varyans Araştırma Şirketi 1-13 Şubat 2011 tarihleri arasında bir kamuoyu araştırması yaptı.Araştırmanın birkaç ilginç noktası var; sadece ikisine dikkat çekmek istiyorum. Türkiye toplumu yeni anayasadan ne bekliyor ve siyasi partiler arası seçmen geçişi var mı?
Yeni anayasa ile ilgili soru şu: 2011 seçimlerinden sonra yapılacak yeni anayasadan en önemli beklentiniz nedir?
Uzun bir sıralama var ama ben ilk 3'ü vermek istiyorum...
Ekonomik refah düzeyini artırması 14.6.
Eşitlik ve adalet sağlaması 10.7.
Özgürlükçü olması 9.3.
İlk üç madde birbiriyle yakından ilgili... Türkiye toplumunun özgürlükçü ve adaleti sağlayan bir anayasa istediğini çok net biçimde ortaya koyuyor.
Şimdi gelelim siyasi partiler arası geçiş meselesine... Acaba hangi partinin seçmeninin öteki partiye oy verme olasılığı yüksek?
Rakamlar son dönemlerdeki tartışmaları doğrular nitelikte...
2009 Yerel Seçimleri İl Genel Meclisi oy oranları baz alındığında seçmen tabanını en yüksek oranda muhafaza eden parti BDP (90.9) görünüyor.
BDP'yi AK Parti (81) ve CHP (74) izliyor. 2009'da MHP'ye oy veren seçmenin yüzde 17.5'i bu gün kararsız durumda.
Bu tablo zor durumda olan partinin MHP olduğunu gösteriyor.
Çünkü 2009 Yerel Seçimleri İl Genel Meclisi seçiminde MHP'ye oy veren seçmenin yüzde 47.6'sı olası bir milletvekili seçiminde tercihlerini yine MHP'den yana kullanacaklarını söylüyor.
Peki diğerleri?
MHP'li seçmenin yüzde 14.4'ü AK Parti'yi, yüzde 8'i CHP'yi tercih edeceğini, yüzde 7.5'i hiçbirine oy vermeyeceğini ve yüzde 17.6'sı kararsız olduğunu belirtiyor.
Bir anlamda MHP, AK Parti ve CHP'nin kuşatması altında... Bu yüzden kritik eşikte duruyor. Bu da siyaseti iki partili bir yapıya götürecek.
Peki, CHP seçmeni nasıl davranıyor?
2009'da CHP'yi tercih eden seçmenin yüzde 74'ü olası bir seçimde tekrar CHP'yi, yüzde 3'ü AK Parti'yi, yüzde 2.6'sı ise MHP'yi tercih ediyor.
Kararsızların oranı da yüzde 14.5...
AK Parti'ye gelince...
AK Parti'yi tercih eden seçmenin yüzde 80'i olası bir seçimde yine AK Parti'yi, yüzde 2.9'u CHP'yi, yüzde 1.3'ü MHP'yi tercih edeceğini, yüzde 12.8'i ise kararsız olduğunu söylüyor.
2011 seçimlerine damgasını parti değiştirenler vuracak.

YAZARIN BUGÜNKÜ DİĞER YAZILARI
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA