Türkiye'nin en iyi haber sitesi
FERHAT ÜNLÜ

Kırmızı listenin demirbaşları

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) Lideri Fetullah Gülen, Cuma kod adlı PKK yöneticisi Cemil Bayık, Cemal kod adlı Murat Karayılan, Namık kod adlı Adil Öksüz ve daha niceleri… Bu isimlerin hepsi İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan arananlar listesinde kırmızı kategoride yer alan suçlular. Listede toplam 137 kişi var. Her ne kadar terör suçlusu olmasa da son olarak kırmızı bültenle arananlar listesine 'Tosun' lakaplı Çiftlik Bank CEO'su Mehmet Aydın da dâhil edildi.

TRT Haber'de Kırmızı Bülten programında dosyasını açtığımız kırmızı listede arananların haricinde dört ayrı kategoride arananlar var. Bunlar, önem sırasına göre mavi, yeşil, turuncu ve gri kategoride bulunanlar. Ödüller, Terörle Mücadele Kanunu Kapsamına Giren Suçların Faillerinin Yakalanmasına Yardımcı Olanlara Verilecek Ödül Hakkında Yönetmelik ile belirleniyor. Kırmızı Liste'dekilerin yakalanmasına yardımcı olanlara verilecek ödül 4 milyon Türk Lirası. İyi para…

Listenin tepesindeki isim olan Fetullah Gülen 27 Nisan 1941 Erzurum Pasinler doğumlu. 21 Mart 1999'dan beri ABD'nin Pensilvanya eyaletinin Saylorsburg kentindeki bir malikânede CIA gözetiminde yaşıyor. 15 Temmuz darbe ve iç işgal teşebbüsü başta olmak üzere FETÖ'nün işlediği bütün cürümlerin bir numaralı sorumlusu.

15 Temmuz'un Gülen'den sonraki iki numaralı sorumlusu ise Adil Öksüz. Öksüz'ün kullandığı paravan telefon hattı son olarak Tarih 21 Temmuz 2016'da İstanbul Ataşehir'den sinyal verdi. Yani Öksüz'ün Türkiye'de elektronik olarak izinin sürülebildiği son gün 21 Temmuz. Öksüz, Türkiye'de ve yurtdışında özel ekiplerce aranıyor.

Adil Öksüz, darbe planına nihai şeklini vermek için 11 Temmuz'da New York'a gitti, 12 Temmuz'da döndü. Aynı uçakta defalarca telefonla görüştüğü darbenin iki numaralı ismi Kemal Batmaz da vardı. Adil Öksüz, 0539 920 ile başlayan paravan telefon hattından tam 925 kez Kemal Batmaz'la görüştü. Ancak Batmaz, Şener Şen'in "Yaz kızım" repliğindeki gibi yazılı hale getirilmemiş bir FETÖ yasası gereği Öksüz'le ilişkisini sonuna kadar inkâr etti.

Adil Öksüz 13 Temmuz'da, 0530 346 ile başlayan numarasından 17:02'de Sakarya Akyazı baz istasyonundan hizmet alan bir telefonla arandı. Darbe girişiminin ardından FETÖ operasyonu ile 18 Temmuz sabahı serbest bırakıldıktan sonra saat 08:01'de Ankara Esenboğa Havalimanı'nda bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Saat 09:27'de, İstanbul'a Sabiha Gökçen'e indi ve buradan bir telefon görüşmesi yaptı.

20 Temmuz günü saat 13:02'de Sakarya Üniversitesi adına kayıtlı bir telefonla görüştü. Ve 21 Temmuz günü, yani darbe girişimi sonrası gözaltına alındıktan üç gün sonra saat 10:22'de ABD İstanbul Başkonsolosluğu adına kayıtlı telefondan arandı. 21 Temmuz'da da son olarak Ataşehir'de bulundu, derken sırra kadem bastı. Öksüz'ün Türkiye'de olduğu yönünde iddialar da var ama bugüne dek en sık seyahat ettiği ABD ve Almanya haricinde İngiltere ve Güney Afrika gibi ülkelere firar etmiş olma ihtimali üzerinde de duruluyor.

KANDİL DİNOZORLARI DA LİSTEDE

Kırmızı listede aranan en önemli isimlerden biri olan Cemil Bayık 1955 Elazığ doğumlu. PKK'nın ve PYD'nin çatı örgütü KCK'nın Yürütme Konseyi Başkanı. Bir başka deyişle terör örgütünün bir numaralı ismi… Kandil'de olduğunu sağır sultan bile biliyor.

Arananlar listesinin Kandil'deki bir diğer demirbaşı Murat Karayılan: 1954 Şanlıurfa doğumlu. Öcalan'ın 1999'da yakalanmasından sonra PKK liderliği yaptı. Şu anda terör örgütünün ikinci adamı. 1999'da ABD tarafından uyuşturucu kaçakçısı ilan edildi. Şimdi aynı ülke tarafından kullanılıyor.

Kandil'deki demirbaşlardan Duran Kalkan, 1954 yılında eski adı Mağara olan Adana Tufanbeyli'de doğdu. PKK'nın dinozorlarından. Örgütün ideolojik beyni olarak biliniyor. Ağustos 2015'te Türkiye'ye karşı başlatılan hendek kalkışmalarının mimarı. Kalkışma yenilgiyle sonuçlanınca örgüt yönetimince eleştirilmişti.

Kandil kadrosundan Mustafa Karasu da kırmızı kategoride arananlardan. Karasu 1950 Sivas Gürün doğumlu. 1978 yılında PKK'nın 16 kişilik kurucu kadrosunda yer aldı. KCK Yürütme Konseyi üyesi. Örgütün basın yayın sorumlusu.

Bunlar haricinde PKK/PYD'nin Kandil-Suriye kadrosunda arananlar listesinde Bahoz Erdal kod adlı Fehman Hüseyin yer alıyor. Hüseyin 1969 yılında Suriye'de doğdu. Suriye'de tıp eğitimi aldığı sırada PKK'ya katıldı. Yaklaşık 23 yıldır örgüt içinde.

Geçtiğimiz günlerde Çek Cumhuriyeti'nde yakalanıp jet hızıyla serbest bırakılan Salih Müslüm de kırmızı listede ve kırmızı bültenle arananlar kategorisinde. Kod adı Ebu Welat… 3 Mart 1951'de Suriye'nin Ayn El Arab şehrinde doğdu. Üniversite eğitimini Türkiye'de, İstanbul Teknik Üniversitesi'nde aldı. Kimya Bölümü mezunu. Geçtiğimiz yıla kadar terör örgütü PYD'nin eş başkanlığını yapıyordu. 13 Şubat'tan beri kırmızı bültenle aranıyor.

PKK'nın Avrupa Sorumlusu Zübeyir Aydar da kırmızı listede. Aydar, 1961 yılında Siirt'in Pervari ilçesinde doğdu. Terör örgütü PKK'nın çatı örgütlenmesi KCK'nın Yürütme Konseyi üyesi. Şu anda Belçika'da.

Kırmızı değil, gri listede yer alsa bile kırmızı bültenle arananlar listesinde yer alan Zekeriya Öz de ilk göze çarpan isimlerden. Öz, 1968 yılında Bursa'da doğdu. Öz'ün başına konulan ödül 300 bin Türk Lirası. Zekeriya Öz, firar ettiği 2015 yılından bu yana Avrupa'da üç ülke sınırları arasında dolaşıp duruyor: Almanya, Hollanda ve Belçika.

Bu isimler haricinde kırmızı listede PKK-PYD'li Sabri Ok, Ali Haydar Kaytan, Remzi Kartal, Rıza Altun, Ferhad Abdi Şahin, FETÖ'cü Abdullah Aymaz, Ahmet Kara, İsmail Büyükçelebi, Mustafa Özcan, Naci Tosun, DEAŞ'lı İlhami Balı, Mustafa Dokumacı, DHKP-C'li Zerrin Sarı ve Hüseyin Fevzi Tekin gibi isimler yer alıyor.

Kırmızı listede değil, ama kırmızı bültenle arananlar listesine 'Tosun' lakaplı Çiftlik Bank CEO'su Mehmet Aydın da eklendi. Türkiye'de 77 bin kişiyi dolandırarak 500 milyon liranın üzerinde vurgun yapan Aydın'ın Uruguay'a kaçtığı biliniyor. 'Tosun'un başına herhangi bir ödül konulmuş değil. Buna gerek de yok. Ona para kaptıranların, kandırılmanın yarattığı öfke ve mağduriyetin doğurduğu azimle onu yakalatması için bilâbedel çalışması gerekiyor.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA