Türkiye'nin en iyi haber sitesi
ERDAL ŞAFAK

Kürtler ne(ler) istiyor? (4)

Abdulbari Han, 1999- 2004 döneminde Varto Belediye Başkanı, 2006-2008 arasında da Varto AK Parti İlçe Başkanı olarak görev yaptı. Ayrıca 29 Mart 2009 yerel seçimlerinde AK Parti'nin Varto belediye başkan adayı olarak yarıştı.
Han on gün önce Cumhurbaşkanlığı'na, Meclis Başkanlığı'na, Başbakanlığa, bakanlara, AK Parti milletvekillerine 8 sayfalık bir metin gönderdi. Adı: Kürt raporu. Konusu: Kürtler ne istiyor? Talepleri 18 maddede sıraladı. Şöyle:
1- Kürtler her şeyden önce kendi topraklarında özgürce yaşamak istiyorlar. Zulme uğramak, baskı görmek, horlanmak, itilip kakılmak istemiyorlar. En önemlisi resmi ideolojiden kurtulmak istiyorlar.
2- Kürtler kendi topraklarında her özgür halkın yaptıklarını yapmak istiyorlar. Yani kendi dilleriyle konuşmak, yazmak, okumak ve dinlemek istiyorlar.
3- Kürtler kendi topraklarında, devletin vesayetli dayatmaları dışında, kendilerinin özgür iradeleriyle saptadıkları somut taleplerinin yerine getirilmesini istiyorlar.
4- Türkiye'de devlet denince herkes generallerin apoletlerine bakıyor. Bu nedenle askerin siyaset üzerindeki vesayeti mutlaka kaldırılmalı.

Sultan Selim kriteri

5- Bugün Kürtler'in talebi Osmanlı'nın son zamanlarında diğer halkların imparatorluktan ayrıldıkları dönemi anımsatıyor. Yalnız bir fark var; Kürtler ayrılarak değil, birlikte yaşama şartlarını oluşturarak demokratik ve insani haklarının tanınmasını istiyorlar.
6- Kürtler Yavuz Selim döneminde tanınan ama cumhuriyet döneminde kaldırılan otonomiyi istiyorlar.
7- Kürtler, Türk devletinin Kıbrıs'taki soydaşlarına hangi demokratik ve insani hakların verilmesini istiyorsa, kendilerine de o hakların verilmesini istiyorlar.
8- Kürtler, Kuzey Irak'taki Türkmenler'e bu bölgedeki federe devletin verdiği demokratik ve insani hakların Türkiye'de kendilerine verilmesini istiyorlar. Bilindiği gibi, Kuzey Irak'taki federe Kürt devletinde yaşayan Türkmenler'in bayrakları ve üniversiteleri de dahil olmak üzere bütün demokratik ve insani hakları bulunuyor.
9- Şayet Türkiye'de federasyon Kürtler için nihai çözüm oluşturacaksa, bunun mutlaka tartışılması gerekir. Bu tartışılırsa, sorunun önündeki engeller de kaldırılmış olur ve halk neyi istiyorsa ona göre karar verilir.
10- Kürtler, Batı Trakya, Kıbrıs ve Orta Asya'daki Türkler'e gösterilen ilgi ve sempatinin Suriye, İran ve Irak'ta yaşayan Kürtler'e de gösterilmesini istiyorlar.
11- Kürtler, Türkiye'nin Kuzey Irak'a operasyonlar düzenlemesini ve burada yaşayan halkın zarar görmesini istemiyorlar.

Eve dönüş talebi

12- Kürtler eşit yurttaşlık temelinde verilecek demokratik ve insani hakların anayasal güvence altına alınmasını istiyorlar.
13- Kürtler tarihten gelen dini, kültürel, ulusal ve geleneksel sembol ve nişanlarına saygı gösterilmesini istiyorlar.
14- Kürtler aralarında simbiyotik ilişki bulunan PKK, Özel Kuvvetler Komutanlığı ve bölgedeki korucular gibi militer ve paramiliter örgütlenmelerin derhal lağvedilmesini istiyorlar.
15- Kürtler şiddet içermeyen her türlü görüşü savunan partilerin serbestçe kurulmasını ve bu partilerin Hazine yardımından yararlandırılmasını istiyorlar.
16- Kürtler, Tevhid-i Tedrisat Kanunu değişikliğiyle Kürtçe eğitim önündeki engellerin kalkmasını istiyorlar.
17- Kürtler bölgenin iktisadi kalkınması için sınai yatırımlar yapılmasını ve yeni istihdam alanları açılmasını istiyorlar.
18- Kürtler tahrip edilen ve boşaltılan yerleşim yerlerinin onarılmasını, mağdurlara gerekli tazminatların verilmesini ve göç eden vatandaşların yerlerine dönmelerinin sağlanmasını istiyorlar.
Genel af talebine de yer verilen raporu bölük pörçük ifade edilen istekleri bir listeye dönüştürdüğü için yayınladık.
Bir uyarıyla noktalayalım: Pek çoğu "Demokratik reformlar" çerçevesinin dışına taşan ama Kürt kamuoyunda yaygın destek bulan bu talepler, "Açılım"ı ve ondan da önemlisi çözüm için mutlak gerekli olan "Toplumsal mutabakat" ı zora sokabilir.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA