Türkiye'nin en iyi haber sitesi
SÜLEYMAN YAŞAR

Arapların dış dinamiği Başbakan Erdoğan

Tunus ve Mısır'da başlayan halk hareketi, buyurgan Arap liderlerin iktidarını sallıyor. Buyurgan iktidarlar, ülkelerinin kazancını kendilerine aktarırken, halka refahı yaymazlar. O ülkelerde halk gelir artışından pay alamaz, sıkıntısını duyuramaz, durumunu seçim sandığında değiştiremez ve sonunda mecburen sokağa dökülür. Peki Tunus ve Mısır'da Arapları en sonunda sokağa döken neydi? Bence yoksulluğun yarattığı çaresizlik kadar bir umuttu da onları sokağa çıkaran... Arap halkları AK Parti'nin Türkiye'de refahı artıran başarısından etkilendiler. Hem ekonomiyi iyileştiren hem de son sekiz yılda refahı halka dağıtan AK Parti hükümetlerinin yaydığı bu umut dalgası, Arap halklarının sokağa çıkmasında bir dış dinamik olarak etkili oldu. Türkiye'de AK Parti krizde devir aldığı ekonomiyi tamir ederken gelir dağılımını da düzeltti.
Gelelim AK Parti'nin gelir dağılımını nasıl düzelttiğine... Bir yönetimin halktan yana olup olmadığı bütçe harcamalarının bileşimine bakarak değerlendirilir. AK Parti öncesi hazırlanan 2002 yılı toplam bütçe ödenekleri içinde, milli savunma ve iç güvenlik harcamalarının toplamı yüzde 12 seviyesindeydi. Aynı ödenek kalemleri 2011 bütçesinde toplam harcamaların yüzde 10'u seviyesine geriledi. Diğer yandan 2002 bütçesinde eğitim ve sağlık harcamalarının toplam bütçe harcamalarına oranı yüzde 10 seviyesindeyken, 2011 bütçesinde yüzde 17'ye yükseldi. Böylece azaltılan askeri ve güvenlik harcamalarının yerine, halkın sağlık ve eğitim gibi yaşam kalitesini çoğaltan hizmetlere ağırlık verildi. Ayrıca okula giden her çocuk için annelere verilen 55 lira çocuk yardımı ve özürlü her vatandaş için ailesine verilen 540 lira bakım yardımı, AK Parti'nin miting meydanlarında kadınların çoğunluğu oluşturmasına neden oldu.
Peki AK Parti bütün bu kamu harcama bileşimini değiştirirken ekonomiye hasar verdi mi? Hayır. 2002'de bütçe açığının milli gelire oranı yüzde 19'du bu oranı yüzde 1.9'a kadar geriletti. Kamu borç yükü 2002'de yüzde 94 idi, borç yükünü yüzde 39'a indirdi. Ve fert başına gelir 2002'de 3 bin 492 dolar tutarken, 2011'de 10 bin 624 dolara yükseldi. İşte bu hızlı ekonomik dönüşüm bütün dünyanın ilgisini çekerken Arap halklarının da dikkatinden kaçmadı. Kendilerine seçimle gelen Recep Tayyip Erdoğan benzeri bir lider aramaya başladılar. İşte bu nedenle Arap halklarının sokağa dökülmesinde Erdoğan'ın bir dış dinamik unsuru olarak etkisini görmezlikten gelemeyiz.
Anlaşılan Mısır'da halk buyurgan yöneticileri devirene kadar sokaklardan çekilmeyecek. Dün Başbakan Erdoğan da "Halkın taleplerine kulak verin" diyerek Arap yöneticileri uyardı ve Arap halklarına olan desteğini belirtti. Bundan sonrası artık Araplara bağlı.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
SON DAKİKA