Anavatanı Anadolu ve Balkanlar olan defne, Akdeniz bitki örtüsünün karakteristik bitkilerinden biri olarak tanımlanmakta. Türkiye'de Ege, Akdeniz ve Karadeniz bölgelerinde kıyı şeridi boyunca yayılış gösteren defnenin, dünyadaki üretiminin çok büyük bir bölümü Türkiye tarafından karşılanıyor. Baharat olarak kullanımının yanında son yıllarda gıda destek, ilaç, kozmetik, kimya ve temizlik gibi çok sayıda alanda değerlendirilen defneye olan talep her geçen gün artırıyor.
Doğal defne alanlarından yapılan yaprak ve tohum faydalanmalarının sürdürülebilir nitelikte olması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi, üretimde yaşanan değer kayıplarının azaltılması, defne ürünlerinin kullanım miktarının, arttırılarak bölge genelinde yaygınlaştırılması ve orman köylümüzün gelirlerinin artırılması hedefleri doğrultusunda üretimi gerçekleşen defne ile ilgili olarak Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu, önemli açıklamalarda bulunarak şunları söyledi:
"Dünya defne üretiminin yüzde 90'nın üretildiği ülkemizde, Bölge Müdürlüğümüz olarak yüzde 52 oranında katkı sağlamaktayız. Karadeniz'in kıyı yerlerinde özellikle Zonguldak İlinde Merkez, Ereğli ve Alaplı ilçelerinde Bartın İlinde ise Merkez, Amasra ve Kurucaşile ilçelerinde defne orman köylümüzün en başta gelen geçim kaynağı oldu.
Orman Bölge Müdürlüğümüzce daha önce defne bitkisi mevcut olan fakat faydalanma ve envanter planı yapılmayan ve yol imkanından dolayı girilemeyen bölmelere yeni yapılan faydalanma ve envanter planları, ile birlikte defne envanteri miktarımızı 2017 yılında 17.081 hektardan 2022 yılında 56 bin 499 hektara defne üretim miktarını ise 2017 yılında 122 bin 103 tondan 163 bin 204 tona çıkardık. 2021 yılı 23 bin 291 ton olan yaş defne sürgünü üretimimizi bu yıl 25 bin tona çıkardık. Bugüne kadar 15 bin 226 ton üretim gerçekleştirdik.
Tıbbi ve aromatik ve diğer alanlarda kullanım potansiyeli olan bitkilerden koruma kullanma dengesi içinde faydalanmaya özen gösterilmesi çok önemlidir. Büyüyen defne pazarında bölgemizin lider konumunu sürdürmesi için; kaliteli ve sürdürülebilir defne faydalanması yapılması, üretim maliyetlerinin düşürülmesi, ham ürün ticaretinin yanında katma değeri yüksek ürünlerin üretimi geliştirilerek ticari pazarın büyütülmesi ve iç tüketim kültürünün yaygınlaştırılması ile iç pazarın geliştirilmesi konusunda ihtiyaçlar olduğu belirlenmiştir.
2022 yılında Bartın'da 8,2 kilometre, Zonguldak'ta 4 km olmak üzere 12,8 kilometre traktör ve servis yolu yapımının yanı sıra Zonguldak ilimizde 10 bin adet ve Bartın İlimizde 15 bin adet olmak üzere 25 bin adet defne fidanını toprakla buluşturduk. Orman Fidanlığımızda 2021 yılında 40 bin adet ve 2022 yılında 100 bin adet defne fidanı yetiştirdik. 2021 yılında 17 bin adet 2022 yılında ise 32 bin adet defne fidanının vatandaşlarımıza ücretsiz dağıttık.
Defne üretiminde toplama, ayıklama, nakliyat, işleme işlerinde yaklaşık bin 500 kişiye istihdam sağladığı gibi doğrudan veya dolaylı olarak köylünün bütçesine 2021 yılında 65 milyon lira 2022 yılında ise ilk 10 aylık dönemde 90 milyon lira yıl sonuna kadar ise 160 milyon lira gelir sağlamaktadır. Üretimin artması için kurum olarak ne gerekiyorsa yapmaktayız.
Orman ve orman kaynaklarını her türlü tehlikelere karşı korumak, sürdürülebilirliğini sağlamak, ekosistem bütünlüğü içinde topluma çok yönlü faydalar sağlayacak şekilde yönetmekteyiz. Bu doğrultuda denetim ve kontrollerimizi de sıklaştırdık. 2021 yılında 31 kişiye, 2022 yılında bugüne kadar ise 47 kişiye suç zaptı ve idari para cezası işlemi uygulanmıştır.
Orman teşkilatı olarak insana, doğaya ve çevreye duyarlı, sürdürülebilir orman yönetimini sağlayan şeffaf ve saygın bir kurum olarak hizmet etmek için çalışıyoruz. Bu şekilde köylülere ek gelir kapılarını açmaya devam edeceğiz. Yapılan bu uygulamalar kırsal kalkınmanın lokomotifi olacak"